Pécsi állomásához érkezett a Digitális Nyílt Nap elnevezésű rendezvénysorozat

A Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék közös rendezvényével folytatódott a „Digitális Nyílt Nap” road-show. A megjelent érdeklődőket, valamint a bíróságok társzerveinek képviselőit dr. Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke köszöntötte. Dr. Túri Tamás a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a digitális világot nem célként, hanem olyan eszközként kell értelmezni, amely kiszolgálja a magas szakmai színvonalú, időszerű ítélkezést. Ahhoz azonban, hogy ezt az eszközt megfelelően tudja a bíróság használni, elengedhetetlen a digitális fogékonyság tanulása és taníttatása. (a teljes beszéd a lentebb található, csatolt dokumentumban olvasható)

Dr. Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese a digitális fejlesztések fontosságát hangsúlyozta, amelyet az OBH kiemelt területként kezel. A bíróságon folyó projektekről és a jövőben használható rendszerekről dr. Kékedi Szabolcs, az OBH főosztályvezetője tartott tartalmas tájékoztatót, mely során azt is kiemelte, hogy a projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

A résztvevők ezt követően a bíróság épületében felállított standokon ismerkedhettek meg a ViaVideo távmeghallgatási rendszerrel, a GlobalSpeech beszédfelismerő szoftver működésével, a Digitális Bíróság projekttel és a Digitális Csillagtérkép rendszerrel. A rendezvényen a Baranya Megyei Főügyészség, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baranya Megyei Kormányhivatal is bemutatta szervezetük digitális programjait.

A program zárásaként az „Út a jövőbe – Innovációs eszközbeszerzés projekt” keretében kiosztásra kerültek azok az informatikai eszközök, melyek a bírák tértől és időtől független munkavégzéséhez nyújtanak elengedhetetlen segítséget a jövőben.

Pécs, 2018. november 19.

CsatolmányMéret
35.66 KB