Támogatta az Igazságügyi Bizottság az OBH Elnökének 2017. évi beszámolóját

2017 a felkészülés éve volt – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2018. december 4-én, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának meghallgatásán. Dr. Handó Tünde szokásos beszámolójában, amelynek tárgya most az OBH és a bíróságok tavalyi munkája volt, emlékeztetett rá, hogy január 1-én lépett hatályba az új Polgári (Pp.) és a Közigazgatási Perrendtartás (Kp.), július 1-vel pedig az új Büntetőeljárási törvény (Be.). 

Az új kódex bevezetésére 2017 folyamán kellett felkészülniük a bíróságoknak. Az OBH legfőbb célkitűzése az volt, hogy az átállásból semmit se érezzenek meg az ügyfelek. Ennek érdekében csaknem 2500 bíró, bírósági titkár és fogalmazó számára szerveztek helyi és központi képzéseket. Az új Pp.-hez 1800, a Kp.-hez 860, a Be.-hez pedig 1500 oldalas „tankönyv” készült. Az OBH elnöke hangsúlyozta: ilyen mértékű, gyakorlatilag a teljes eljárásjogot egyszerre megújító reform még nem volt a magyar jogtörténetben, de a 2012 óta folyamatosan fejlesztett képzési rendszer jelesre vizsgázott; az új kódexek bevezetése zökkenőmentes volt. 

Dr. Handó Tünde az elmúlt év eseményei közül kiemelte továbbá az Egri és a Szegedi Törvényszék épületének felújítását. Az egri beruházás különösen figyelemre méltó, hiszen a Törvényházban végzett munka során elfeledett építéskori épületrészeket tártak fel, s ezeket rekonstruálták is. Ilyen a díszlépcsőház márványos festése, valamint annak díszítő szobrászati részletei. Az új, modern és egységes arculatú ügyfélközpontok közül az az elsőt ugyancsak Egerben alakították ki – fűzte hozzá az OBH elnöke, aki aztán a Digitális bíróság projektről beszélt. 

Ennek célja kettős: a bürokráciacsökkentés mellett az is, hogy az ügyfelek gyorsabban, hatékonyabban, kisebb költséggel intézhessék ügyeiket. A program, mint arra dr. Handó Tünde rámutatott, széleskörű, hiszen a bíróságok informatikai hátterének és eszközparkjának fejlesztésén túl (például: számítógépek, beszédfelismerő szoftverek beszerzése) olyan újításokat is magában foglal, mint az e-akta bevezetése. 

Az e-akta, melynek tervezése folyamatban van, lehetővé tenné, hogy az ügyfelek, jogi képviselőik, illetve a bírók bármikor, bárhol biztonságosan és könnyen kereshető módon férjenek hozzá ügyük irataihoz – fejtette ki az OBH elnöke, majd a Via Video projektről beszélt, ami túl azon, hogy megteremti a lehetőséget a tárgyalások kép- és hangfelvételekkel való rögzítésének, távmeghallgatás lebonyolítására is alkalmas. 

Az Igazságügyi Bizottság a beszámoló elfogadását javasolta az Országgyűlésnek.