Sokszínű Európa - sokszínű konferencia: Magyarország EU csatlakozásának 15. éves évfordulóját ünnepli a bírósági szervezet

A sokszínűségében is egységes európai közösséget és az integrációt is erősíti, ha a tagállamok megbíznak egymásban, az uniós intézmények pedig tiszteletet tanúsítanak a tagállamok iránt - fogalmazott dr. Handó Tünde, az OBH elnöke a Magyarország uniós csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi konferencián, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hangsúlyozta: a magyar bírói kar már a csatlakozás előtt, a jogharmonizációval egyidőben megkezdte a felkészülést a tagságból adódó kötelezettségeire, a bírósági szervezeten belül az európai jog alkalmazását pedig 2013 óta segíti az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat - emelte ki Handó Tünde. A legutóbbi Európai Igazságügyi Eredménytábla adatai szerint a magyar bírák 130 százaléka részesül folyamatos EU jogi képzésben, amely a 28 tagállam közül a második legmagasabb.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ünnepélyes köszöntőjében leszögezte: Magyarország uniós csatlakozásával nem csak mi nyertünk és lettünk erősebbek, hanem maga az EU is. Vargha Tamás hangsúlyozta: az EU erősítése a közösség további bővítésével lehet sikeres, Magyarországnak pedig az elmúlt másfél évtizedben megszerzett tudásával és tapasztalatával segítenie és támogatnia kell a csatlakozás előtt álló országokat.

Dr. Osztovits András, az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat koordinátora köszöntőjében elmondta: az ünnepi konferencia arra ad válaszokat, hogy a magyar igazságszolgáltatás milyen módon élt az elmúlt 15 év lehetőségeivel. Az objektív számok azt mutatják, hogy a magyar bírák példamutatóan teljesítenek az Európai Unióban - emelte ki az EJSZH koordinátora -, a magyar bírák által kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárások száma például magasan kiemelkedik. Ezek az eljárások minden alkalommal új lendületet adtak az uniós jogalkotásnak - fűzte hozzá.

Történelmileg meghatározó, pozitív fejlemény volt Magyarország uniós csatlakozása - kezdte előadását az ünnepi konferencián Juhász Endre. Az Európai Unió Bíróságának bírája a csatlakozást megelőző másfél évtized eseményeit elevenítette fel, szólt a hajdani dilemmákról, nehézségekről és a bővítést övező szemléletbeli különbségekről is. Juhász Endre előadásában bemutatta azt is, hogyan sikerült összehangolni azokat az elvárásokat, amelyeket egyrészt a bővülés előtt álló Európai Unió, másrészt a csatlakozni kívánó Magyarország fogalmazott meg. 

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék Magyarország által delegált tagja az Európai Számvevőszék szerepe az uniós kihívások terén címmel tartott előadást. Elmondta: a szervezet az európai unió működéséről szóló törvénycikk alapján végzi tevékenységet, munkájukkal ahhoz járulnak hozzá, hogy javuljon az európai pénzgazdálkodás és átláthatóbb legyen az unió működése. Az Európai Számvevőszék a hatékonyság érdekében teszi közzé javaslatait, a cél pedig a gondos gazdálkodás.

A három napos ünnepi konferencia további előadásai többek között az Európai Unió jövőjét járják körbe. Az Európai Unió törvényszékének több bírája mellett felszólal majd többek között a Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint az európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára is.