Digitalizáció a stratégiai célok élén – folytatódott a Bíróságok a digitális univerzumban program

Az egyetemek és a NAV után a társhatóságok – a Belügyminisztérium, a BVOP, az ORFK, a NISZ Zrt. – képviselői ismerkedhetnek meg a digitális bíróság fejlesztéseivel a Bíróságok a digitális univerzumban programsorozat második napján.

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben fogalmazta meg stratégiai céljait, az egyik fő kérdés az volt, hogy a magyar bírósági szervezet áll-e a kihívások elé – kezdte megnyitóját dr. Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hangsúlyozta: elsődleges törekvés lett az, hogy a szervezet lépjen át a 21. századba – ennek egyik eszköze a digitalizáció.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a társhatóságoknak közös érdekek mentén közös feladataik vannak, tevékenységüket pedig akkor végezhetik sikeresen, ha összefognak. Példaként a Via Videót emelte ki, az elmúlt hónapokban több száz alkalommal tartott a bíróság és a BV távmeghallgatást. A Via Videó csökkenti a kihallgatások biztonsági kockázatát, ki lehet küszöbölni a fogolyszökést, de kényelmes a tanúk számára is, akik hiteles helyen tehetnek vallomást több órás utazás nélkül. 

Handó Tünde hozzátette: a digitalizációnak a következő Európai Uniós ciklusban is kiemelt szerepe lesz, így a társhatóságok összefogása ezen a területen mindenki közös érdeke. Az OBH elnöke megnyitó beszédét a magyar bírósági szervezet Európai Unióban elért sikereivel zárta. Az Európai Bizottság 6 évvel ezelőtt indította el az igazságügyi eredménytáblát, amelyben a magyar bíróság többek között a perek időtartamát, a digitalizációt, az elektronikus kapcsolattartást, és az ügyféltájékoztatást tekintve is az élmezőnyben van, megelőzve például Németországot vagy Franciaországot.

A Bíróságok a digitális univerzumban programján a résztvevők a megnyitó után előadásokon ismerkedhettek meg a fejlesztés legfontosabb momentumaival, majd interaktív bemutatókon láthatták, miként működik a gyakorlatban a távmeghallgatás vagy a beszédfelismerő és leíró program, sőt, ki is próbálhatták a korszerű digitális bírósági szolgáltatásokat.

A Bíróságok a digitális univerzumban című rendezvény során a továbbiakban többek között a Magyar Nemzeti Bank, az Igazságügyi Minisztérium, a Legfőbb Ügyészség, a közjegyzői és az ügyvédi kamara képviselői is megismerhetik a digitális bíróság fejlesztéseit.