THEMIS: 2020-ban is kell egy győztes csapat

2018 és 2019 is díjesőt hozott az évről-évre egyre sikeresebb magyar csapatok számára a nemzetközi THEMIS versenyeken, november vége óta pedig már a 2020-as versenyre is várják a jelentkezéseket.

A bírósági fogalmazók és titkárok kihagyhatatlan lehetőségként tekinthetnek erre az európai szintű megmérettetésre. Az évente megrendezett szakmai versenyt az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) hirdeti meg két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkező bírósági, illetve ügyészségi fogalmazók és titkárok nemzeti csapatai részére. Célja, hogy lehetőséget teremtsen a jövő bírái és ügyészei számára szakmai ismereteik és tapasztalataik megosztására, valamint tudásuk és kapcsolataik bővítésére a kommunikációs, logikai és vitakészségeik felhasználásával.

Párizs, Thessaloniki, Szófia, Bordeaux – csak néhány város a verseny eddigi helyszínei közül.  Budapest is rendszeresen otthont ad a versenysorozat egy-egy elődöntőjének a Magyar Igazságügyi Akadémián. A három fős nemzeti csapatok egy - egy tutor segítségével készülnek fel. A négy különböző témában tartott elődöntőkből a 2-2 legjobb csapat jut tovább a döntőbe, ahol a csapatoknak egy adott alapjogi témában kell összemérni tudásukat.

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

2018-ban a „C” elődöntőn indult dr. Szupera Blanka, dr. Gábri Angéla és dr. Varga László Bánk csapat érdemelte ki a zsűri különdíját, a „D” elődöntő győztes dr. Kotsis Johanna, dr. Csizmár Ada, dr. Bicskei Tamás alkotta magyar csapat pedig kiemelkedő teljesítményével a párizsi döntő élmezőnyében végzett. Dr. Dudás Dóra Virág tutorként segítette őket a felkészülésben. A zsűri elnöke szerint a magyar fogalmazók készítették mindenki közül a legjobb írásbeli előkészítő prezentációt. 

2019 tavaszán a budapesti „A” elődöntőt a Magyar Igazságügyi Akadémia rendezte, ahol dr. Pálfi Dóra, dr. Földvári Zoltán és dr. Dely Diána dr. Hornyák Szabolcs és dr. Varga Karola felkészítésével képviselte hazánkat, témaként az illegális vadkereskedelem felderítési lehetőségeit választották. A zsűri az ő dolgozatukat ítélte a legjobbnak, így az a Themis Annual Journal folyóiratban is megjelent.

A júliusi, Szófiában megrendezett „D” elődöntő egyértelmű magyar győzelmet hozott. A dr. Gyuranecz Franciska, dr. Papp Dorottya és dr. Krausz Bernadett fogalmazókból álló csapat Finnországgal holtversenyben végzett az élen és jutott tovább a döntőbe. A mesterséges intelligencia és a bírói etika kapcsolatát feldolgozó prezentációjukért a házigazda bolgár akadémia a legjobb vizuális előadásmódnak járó különdíjat is odaítélte a dr. Kovács Bálint bíró által mentorált csapatnak.

 

A legvégső megmérettetésre októberben Bordeaux-ban került sor. A THEMIS magyar csapata hatalmas sikert könyvelhetett el, írásbeli teljesítményük mellett a gondolkodás mélységéért is kivívták a kiemelkedő európai szakemberekből álló zsűri elismerését.

A következő évi versenyre való jelentkezés 2020. január közepéig minden olyan bírósági fogalmazó és titkár számára nyitott,

aki két évnél kevesebb bírósági gyakorlattal rendelkezik

akit érdekel a nemzetközi és európai jog, és szívesen építene nemzetközi kapcsolatokat

aki szeretné megalapozni jövőbeli nemzetközi pályázatai sikereit

és nem utolsó sorban, aki jól és magabiztosan beszél angolul.

A közös munka egy jó csapatban még jobb, ezért idén először a vállalkozó kedvűek csapattársaik megjelölésével is jelentkezhetnek.

A versenyen való részvétel persze sok-sok munkával és kemény felkészüléssel jár, de mindez nemcsak a jogi ismereteket és előadói kompetenciákat erősíti: a sikeres versenyzők előnyt élveznek a későbbi pályázatoknál, és előadói lehetőségekhez jutnak szakmai rendezvényeken.  A versenyen való sikeres szereplés a bírói pályázatnál többletpontot ér, valamint nemzetközi publikációs lehetőséggel is jár.

A döntőt követően a nyertes ország csapata egyhetes tanulmányútra kap lehetőséget bármely, tetszés szerint választott európai országba. 

Életre szóló élményekkel gazdagodhat és kiemelkedő szakmai fejlődésre számíthat az, aki a THEMIS csapat tagjává válik. Az Országos Bírósági Hivatal kiemelt figyelmet szentel a csapatok felkészülésére, és minden támogatást megad a sikeres szereplés érdekében.

A jelentkezés feltételeiről és módjáról a miainternational@obh.birosag.hu címen lehet érdeklődni.