9 év fegyház rablásért

Jogerősen 9 év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa M.Zs. I.r. vádlottat, míg társára 8 év fegyházbüntetés vár.

 

A jogerősen megállapított tényállás szerint 2008 decemberében az I.r. és a II.r. vádlott olyan információt kapott, miszerint a sértett nagy összegű készpénzt és egyéb értékeket tart családi házában. A vádlottak és társaik elhatározták, hogy ezeket a dolgokat ha kell akár erőszak alkalmazásával megszerzik.

2008. december 15-én kora hajnalban az I.r. és a II.r. vádlott két társával megjelent a sértetti háznál, magukkal vittek 2 „viperát”, illetve 2 maroklőfegyvernek látszó tárgyat. A bejárati ajtót befeszítették, aminek a hangjára felébredt az emeleten alvó férfi és felesége is. A férfi kinézett a hálószobájuk ajtaján és rákiáltott a lépcső aljában álló emberre, aki erre elkezdett felszaladni a lépcsőn. A férfi az ajtót becsukta, megkísérelte azt tartani, de az ember betörte azt és a II.r. vádlottal a szobába lépett. Az elsőként belépő férfi nagy erejű ütést mért a sértett férj fejére, aki ettől erősen vérezni kezdett. A szobába harmadikként belépő férfi a feleséghez lépett és egy pisztolynak látszó tárgyat tartott a fejéhez. A férjet eközben a II.r. vádlott több alkalommal megütötte. A házaspárt megkötözték és pénzt követeltek tőlük. Az útmutatásuk alapján megtalált 100.000 Ft-ot az elkövetők kevesellték, ezért azzal fenyegették meg őket, hogy elviszik a velük szintén ott tartózkodó 5 éves kislányukat. A sértettektől ékszereiket is elvették, mindösszesen 759.500 Ft értékben.

Eközben az I.r. vádlott a földszinti szobájából a férj nagymamáját megöléssel fenyegetve a hálószobába kényszerítette, ahol kezeit megkötözte. A II.r. vádlott pedig a feleségnek akkor 15 éves lányát vitte át a szülői hálószobába és őt is megkötözte. A II.r. vádlott arca elől a sál többször lecsúszott eközben, így arca láthatóvá vált.

A II.r. vádlott a 15 éves lány szobájába visszatérve megtalálta annak bekapcsolt állapotban lévő mobiltelefonját, amit közölt társaival. Ők megijedtek attól, hogy értesítették a rendőrséget, ezért távozni készültek. A hálószobai szekrény polcáról még magukhoz vettek 20.000-30.000 Ft készpénzt, illetve a feleség táskájából is 45.000-50.000 Ft-ot és a sértetteket megkötözve hagyva távoztak. Az egyik elkövető még megfenyegette őket, hogy 20 percig ne csináljanak semmit, mert visszajön.

Az elkövetők távozását követően a 15 éves lány kiszabadította kezeit, majd édesanyját és a többieket is. Ezt követően értesítették a rendőrséget.

Az I.r. vádlottat a rendőrjárőrök még aznap este elfogták.

A férj a bántalmazás következtében közvetett életveszélyes állapotba került, míg nagymamája könnyebb sérülést szenvedett el.

 

A Budapest Környéki Törvényszék korábban az I.r. vádlottat 2 rendbeli rablás bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli magánlaksértés bűntettében (mint társtettest) és 4 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében (mint társtettest) találta bűnösnek, ezért őt 9 év fegyházbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II.r. vádlottat a bíróság bűnösnek találta 2 rendbeli rablás bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli magánlaksértés bűntettében (mint társtettest), 3 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében (mint társtettest) és 1 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében, ezért őt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint 308.000 Ft vagyonelkobzásra ítélte. A III.r. vádlottat a bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól, mivel nem volt megállapítható, hogy ő azonos lenne az elkövetők egyikével. A III.r. vádlott tekintetében az ítélet már első fokon jogerőre emelkedett.

A Pécsi Ítélőtábla tanácsa kirendelés alapján járt el a Fővárosi Ítélőtábla ügyében. A másodfokú bíróság annyiban változtatta meg az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék ítéletét, hogy az I.r. vádlott tekintetében az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megállapítását mellőzte, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.