20 év fegyház emberölés kísérletéért

A jogerősen megállapított tényállás alapján a vádlott H.Á. (23 éves, többszörösen büntetett előéletű Zala megyei férfi) 2015. május 18-áról 19-ére virradó éjszaka ittas állapotban elhatározta, hogy betör a velük szemben lakó 85 éves egyedülálló sértett házába. A vádlott bement a sértett házának kerítéssel körülvett és zárt kapus udvarára. A lakóépület egyik ablakán a szúnyoghálót kiszakította, azon keresztül bemászott a sértett nyári konyhájába és ott különböző élelmiszereket pakolt össze hogy azokat ellopja. A lakásban a kutatás közben zajt csapott, amire felébredt a sértett. Felkapcsolta a villanyt és a vádlottat a konyhában tetten érte. Rákiabált, mire a vádlott egy húsvágóbárddal több ütést mért a sértett fejére. Közben a sértettől pénzt követelt. Az időskorú sértett az ütésektől a földre esett, de a vádlott a bántalmazást nem hagyta abba, további ütéseket mért a fejére és meg is rúgta őt. Ezt követően a szobából egy pénztárcából 3000 Ft készpénzt vett magához, valamint a konyhában összekészített élelmiszereket, sört, bort, tojást és kávét egy műanyag festékes vödörbe pakolta és a megszerzett értékekkel a helyszínről eltávozott.

A sértett a bántalmazás következtében a fején életveszélyes koponya csonttörést, illetve egyéb csonttöréses és zúzódásos sérüléseket szenvedett. A sérülések a koponyacsont hiány és a jobb szem látásromlása miatt maradandó fogyatékosság hátramaradása mellett, 90 nap alatt gyógyultak.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és magánlaksértés bűntettében, ezért halmazati büntetésül 20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben elrendelte egy korábbi hat hónapos felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását.

A fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla dr. Tóth Sándor vezette büntető tanácsa a Zalaegerszegi Törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2017. február 14.