Kábítószer-kereskedelem miatt 5 év börtön

Az I.r. vádlott (47 éves férfi) a jogerősen megállapított tényállás szerint 2015 előtt hosszabb ideig Németországban dolgozott, de egészségi állapota miatt haza kellett térnie. Magyarországon nem tudott elhelyezkedni, ezért miután tartalékait felélte úgy döntött, hogy a kábítószer-kereskedés megfelelő jövedelemforrás lesz számára. Élve egy ismeretlen személy ajánlatával, 400g kábítószert vásárolt. A kábítószert 1-10g-os adagokban kimérte és legalább három, az eljárás során ismeretlenül maradt személynek értékesítette.

A II.r. vádlott (38 éves férfi) értesült arról, hogy az I.r. vádlott kábítószer értékesítéssel foglalkozik, ezért 2015. február 5-én felkereste őt és 17,02 g kábítószert vásárolt tőle 32.000 Ft-ért. A II.r. vádlottat még ezen a napon rendőri ellenőrzés alá vonták és megtalálták nála a kábítószert. Miután a nyomozóhatóság értesült arról, hogy kitől vásárolta a kábítószert, az I.r. vádlott lakásán házkutatást tartottak és 396,68 g kábítószert lefoglaltak.

 

A Pécsi Törvényszék az I.r. vádlottat bűnösnek találta kábítószer-kereskedelem bűntettében, ezért őt 5 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II.r. vádlottat kábítószer birtoklása bűntette miatt mint többszörös visszaesőt 3 év fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

A Pécsi Ítélőtábla dr. Krémer László vezette büntetőtanácsa úgy rendelkezett, hogy az I.r. vádlottal szemben kiszabott 5 év szabadságvesztést börtönben kell végrehajtani és a vádlott a büntetés felel részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Egyebekben a másodfokú bíróság a törvényszék ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

Pécs, 2017. február 24.

 

Pécsi Ítélőtábla Sajtóosztálya