16 év fegyház emberölés kísérletéért

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla dr. Tóth Sándor vezette büntető tanácsa a Zalaegerszegi Törvényszék ítéletét, így a vádlottat a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt jogerősen 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során a súlyosító körülményként lett értékelve az, hogy a vádlottat korábban két alkalommal hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélték emberölés bűntette miatt.

A jogerősen megállapított tényállás szerint Sz. Z. vádlott (59 éves, többszörösen büntetett előéletű, Zala megyei férfi) 2015. június 6. napján a déli órákban, ittas állapotban, kerékpárral - a tőle már hosszabb ideje különváltan élő - élettársa házához ment. A vádlott arra kérte volt élettársát, hogy térjen vissza hozzá amit O. I. megtagadott. A vádlott indulatba jött, bement a ház udvarára, az ott tartózkodókat megöléssel fenyegette, szitkozódott és a zsebéből elővette bicskáját. Az udvaron tartózkodó L.T. sértettet - anélkül, hogy vele szóváltásba keveredett volna - a mellkasán egy alkalommal közepes erővel megszúrta. L.T. sértett a szúrás következtében életveszélyes sérülést szenvedett.

Ezt követően a vádlott bement a házba, ahová az élettársa bemenekült. Megpróbálta benyomni annak a szobának az ajtaját, ahol az élettársa és több más személy tartózkodott. Ez a szobában tartózkodó személyek ellenállása miatt nem sikerült, ők az ajtót belülről nyomva megakadályozták, hogy a vádlott oda behatoljon. Ezt követően a vádlott a másik szobába lépett ahonnan B. A. kimenekült, míg a szobában tartózkodó O.SZ. sértettet a vádlott utolérte és őt hátulról a bal vállán a lapockacsúcs tájékán, közepest el nem érő erővel megszúrta, majd a földre rántotta és a földön „most megdöglesz” kiáltás kíséretében még kétszer a mellkasán, illetve egy alkalommal a homlokán megszúrta. O.SZ. sértett a szúrások következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A kiabálásra és B.A. menekülésére felfigyelt az udvarban kerékpárját szerelő 15 éves O.M.T., aki a vádlott után ment és látva O.Sz. sértett bántalmazását egy lapáttal Sz.Z. vádlottat a hátán megütötte. Sz.Z. vádlott O.Sz. sértett további bántalmazásával felhagyott, üldözőbe vette O.M.T-t, akit az udvarra kergetett, de utol nem érte. Ezt követően a vádlott a helyszínt elhagyta.

 

Pécs, 2017. február 28.

Pécsi Ítélőtábla Sajótosztálya