21 éve elkövetett emberölés ügyében hirdetett ítéletet az ítélőtábla

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék által megállapított tényállás szerint F.L. (39 éves, büntetett előéletű, Somogy megyei férfi) I.r. vádlott, aki a cselekmény elkövetésekor alig töltötte be 18. életévét, 1993-ban ismerkedett meg a nála 30 évvel idősebb sértettel. Rendszeresen együtt kirándultak, étterembe jártak, vadászni is elvitte a sértett a vádlottat.

 

1996 áprilisában az I.r. vádlott beszámolt a sértettel fenntartott kapcsolatáról barátjának, (44 éves, büntetett előéletű, Somogy megyei férfi) a II.r. vádlottnak. Elhatározták, hogy megszerzik a sértett vagyontárgyait, megegyeztek abban is, hogy az I.r. vádlott megöli a sértettet. A II.r. vádlott 5,6 mm-es lőszer kilövésére alkalmas pisztolyt adott az I.r. vádlottnak. 1996. április 5. napján az I.r. vádlott az estét a sértett lakásában töltötte. Amikor a sértett elaludt, a pisztollyal közelről fejbe lőtte. A sértett azonnal meghalt.

Az I.r. vádlott a házból elvitte a sértett 3 db vadászpuskáját, tévéjét, videomagnóját. Az ingóságokat a sértett LADA NIVA gépkocsijába pakolta és azzal a II.r. vádlott lakására vitte az összesen 619.000 Ft értékű zsákmányt.

 

A Zalaegerszegi Törvényszék e tényállás alapján az I.r. vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat, mint bűnsegédet előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt 13 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik elsősorban felmentés miatt jelentettek be fellebbezést.

 

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla dr. Tóth Sándor vezette büntetőtanácsa az I.r. vádlott vonatkozásában a törvényszék ítéletét helybenhagyta, az ő vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett. A II.r. vádlott esetében az ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletében a II.r. vádlottra nézve terhelő megállapításokat mellőzte – a II.r. vádlott nem tudott a bűncselekmény elkövetéséről, nem ő adta a bűncselekmény elkövetéséhez használt pisztolyt az I.r. vádlottnak és nem vett részt a bűncselekményből származó tárgyak értékesítésében, azok sorsa ismeretlen. A II.r. vádlottat ezért a bíróság az ellene emelt vád alól bizonyítékok hiányában felmentette. Az ügyész a II.r. vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be a felmentő rendelkezés miatt, a jogerős döntést így a Kúria hoz.

 

Pécs, 2017. április 26.