Leszúrta élettársát az ittas nő, hét évet kapott

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a következő tényállást állapította meg: L. Zs. 2015. október 23-án élettársával, a sértettel nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott el, melynek következtében mindketten ittas állapotba kerültek. Az este folyamán lakásukban köztük szóváltás, veszekedés alakult ki, amelynek során a sértett a vádlott nyakát megfogva őt lökdösni kezdte. A vádlott megbotlott, elesett. A sértett utánalépett, miközben a vádlott egy kb. 2 cm pengeszélességű, nagyobb pengehosszúságú kést vett fel, majd felállva előbb szemből szúrt a sértett mellkasa felé, majd a férfit nagy erővel a mellkasa hátsó felén is megszúrta. Az első szúrás kis erejű volt, felszínes sérülést okozott, a második szúrás azonban súlyos, életveszélyes sérülést okozott, a halálos eredmény elmaradása csak a szakszerű és a körülményekhez képest időben történt orvosi beavatkozásnak volt köszönhető.

A szúrást követően a vádlott a földre rogyó sértett sebét egy törölközővel bekötötte, segítséget azonban nem hívott hozzá, holott mobiltelefon is volt nála. A sértett gyalog indult el a közelben lévő benzinkúthoz, ahol az eladótérben összeesett. A mentőket az ott dolgozó hölgy értesítette, akik a sértettet kórházba szállították.

 

A Pécsi Törvényszék a vádlottat bűnösnek találta emberölés bűntettének kísérletében, ezért őt 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan eltérő minősítésért és enyhítésért jelentett be fellebbezést.

 

A Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megváltoztatta, a vádlott büntetését 5 év börtönre enyhítette. Az ítélet jogerős.