Legkorábban 27 év után szabadulhat - helybenhagyás emberölés bűntette miatt indult ügyben

A megállapított tényállás szerint a vádlott (31 éves, többszörösen büntetett előéletű, Zala megyei férfi) élettársával rendszeresen veszekedett, bántalmazta is. . A veszekedések egyik forrása volt, hogy a vádlott nem dolgozott, jövedelme sem volt. A nő a rendszeres konfliktusokat megelégelve elhagyta a vádlottat. A férfi ígéretet tett élettársának, hogy pénzt szerez, ez volt a feltététele annak, hogy a nő visszaköltözzön hozzá.

 

A vádlott elhatározta, akár bűncselekmény útján is, de pénzhez jut. 2016. június 24. napjára virradóra a kerítésen át bemászott az egyedül élő, idős sértett (68 éves nő) házának udvarára, a lakóház ajtaját felfeszítette. A házban az ágyában alvó sértettet – egy a helyszínen talált – vascsővel a fején legalább két alkalommal megütötte. A bántalmazás következtében a sértett olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy perceken belül meghalt. Ezt követően a férfi a házban értékek után kutatott, legalább 90.000 Ft-ot talált,amit a lakásból elhozott.

 

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat bűnösnek találta nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy legkorábban 27 év után bocsátható feltételes szabadságra. Elrendelte továbbá a vádlottal szemben korábban kiszabott 2 éves felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását.

 

A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla dr. Tóth Sándor vezette büntetőtanácsa a Zalaegerszegi Törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

Pécs, 2017. október 31.