Helybenhagyás - emberölés bűntette

A megismételt eljárásban az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék M.M. vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 13 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A megállapított tényállás szerint a vádlott (40-es éveiben járó nő) és a 76 éves sértett 2008-ban ismerkedtek meg, közöttük baráti kapcsolat alakult ki. Együtt jártak szórakozni, közösen főztek a sértett lakásán, együtt italoztak. Közöttük alkalmi jelleggel szexuális kapcsolatra is sor került. A hosszabb ideje szociális segélyen élő vádlott rendszeresen kért kisebb kölcsönöket a sértettől. 2014 márciusára a vádlott 13 ezer forintos tartozást halmozott fel.

2014. március 18-án az esti órákban a vádlott azzal kereste fel a sértettet a lakásán, hogy tőle pénzt kérjen kölcsön. A sértett azonban a korábbi tartozást kérte vissza, az újabb kölcsönt és tartozás elengedését attól tette függővé, hogy a vádlott ismét szexuális kapcsolatot létesít vele. Ettől a kéréstől a vádlott indulatba jött, ököllel megütötte a sértett mellkasát, aki ettől hanyatt esett és súlyos koponya sérülést szenvedett. A földön fekvő sértettet a vádlott tovább bántalmazta, nagy erővel megrúgta, a mellkasára taposott.

Az eszméletlen, életveszélyes sérüléseket szenvedett sértettre másnap reggel ismerőse talált rá. Azonnal kórházba szállították, tudatát nem nyerte vissza, 2014. április 25. napján elhunyt.

A törvényszék ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetés súlyosítása végett, a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla dr. Tóth Sándor vezette büntető tanácsa a Kaposvári Törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

Pécs, 2017. december 18.