Enyhítés emberölés bűntettének kísérlete ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint az italozó életmódot folytató vádlott (57 éves, büntetlen előéletű, Baranya megyei férfi) 2016 januárjában befogadott lakásába egy hajléktalan nőt, aki korábban prostituáltként dolgozott. A vádlott és a sértett között rendszeresek voltak a veszekedések, több esetben előfordult, hogy a sértett bántalmazta is a vádlottat, őt sodrófával ütlegelte. A vádlott feljelentést is tett a sértett ellen. A vádlott szerette volna, hogy a sértett távozzon a lakásból, ennek érdekében azonban lépéseket nem tett.

 

2016. augusztus 12. napján a sértett orvosi vizsgálatra kapott időpontot, de későn ébredt fel. A késedelem miatt folyamatosan megjegyzéseket tett a vádlottra. Ezt a vádlott megelégelte, egy 19 cm pengehosszúságú késsel a fürdőszobában mosakodó sértett hátát kis erővel megszúrta. Ezt követően a sértettet hátulról átkarolta, dulakodtak. A sértett védekezett, ennek során kezével megmarkolta a kést. A dulakodás során a sértett oldalt fordult a vádlottnak, aki a sértettet egy alkalommal közepes erővel a mellkasán, egyszer pedig nagy erővel a hasán megszúrta. A sértett a vádlott elől a lakás erkélyére menekült, onnan segítségért kiáltozott. A sértett hasát és mellkasát ért szúrások életveszélyes sérülést okoztak, életét a gyors orvosi beavatkozás, műtét mentette meg.

 

 

A Pécsi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, a védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa a vádlott büntetését 4 év börtönre enyhítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

 

Pécs, 2018. január 10.