Enyhítés kábítószeres ügyben

A Pécsi Ítélőtábla kábítószer-kereskedelem kísérlete helyett kábítószer birtoklásában találta bűnösnek a vádlottakat, ezért büntetésüket enyhítette.

A jogerősen megállapított tényállás szerint 2014 októberében a vádlottak egy faiskola területén 9 db nagyméretű, kábítószer tartalmú növényi anyagot tartalmazó nylonzsákot szereztek meg. A zsákokat az időközben elhunyt IV.r. vádlott és az V.r. vádlott segítségével a III.r. vádlott szőlőhegyi ingatlanára szállították. Itt az I.r. vádlott közölte a III.r. vádlottal, hogy a zsákokban lévő kannabisz az ő tulajdona és kérte, hogy kiszárítás céljából elhelyezhesse nála, ebbe a III.r. vádlott beleegyezett.

Az I.r. vádlott utasításának megfelelően a III.r. , a IV.r. és az V.r. vádlottak megkezdték a növények feldolgozását, akiknek a közreműködésükért az I.r. vádlott részesedést ígért a kábítószerből. A II.r. vádlott egyik nap 1-1,5 órán keresztül segített a növények feldolgozásában, amiért 1 kosárnyi kannabisz levelet vitt el.

A leválogatott növényi részek teljes kiszáradása nem történt meg, mert a Pécsi Rendőrkapitányság járőrei megjelentek a III.r. vádlott ingatlanán, házkutatást tartottak és a jelentős mennyiség alsó határát meghaladó  mennyiségű növényi anyagokat foglaltak le.

Az I.r. vádlott 2014. novemberében a II.r. vádlottnak adott megőrzésre a jelentős mennyiség alsó határát meghaladó kábító hatású anyagot, amelyet a II.r. vádlott az otthonában a mélyhűtőben elhelyezett. A nála tartott házkutatás során az anyagot önként átadta a rendőröknek.

 

Korábban a Pécsi törvényszék T. G. L. I.r. vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt 5 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, S. P. Sz. II.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérlete és kábítószer birtoklásának bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, B. A. III.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett kábítószer – kereskedelem bűntette miatt 3 év 8 hó fegyházbüntetésre és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, D. S. V.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

 

A másodfokon eljárt ítélőtábla a vádlottak által elkövetett cselekményt kábítószer birtoklás bűntettének minősítette. A vádlottak cselekménye (a marihuána kiszárítása) ugyanis csupán a kábítószer-kereskedelem előkészületének és nem kísérletének tekintendő. Mivel a büntető jogszabályok szerint, ha a befejezett bűncselekmény – jelen esetben a birtoklás – súlyosabban büntetendő, mint az előkészülete egy bűncselekménynek, a vádlottak büntetőjogi felelősségét az előbbi bűncselekményben kell megállapítani.

 

A minősítés változtatás folytán az ítélőtábla a II.r. vádlott büntetését 2 év szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra, az V.r. vádlott büntetését 2 év szabadságvesztésre enyhítette. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.