Idős férfit bántalmazott – legkorábban 25 év múlva szabadulhat

A Pécsi Ítélőtábla életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosította annak a férfinak a büntetését, aki 2016-ban egy idős férfihoz tört be, majd a felébredő sértettet olyan súlyosan bántalmazta, hogy a férfi az életét vesztette.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (38 éves, Tolna Megyei férfi) ismerte a 78 éves sértettet, akinek a ház körüli munkákban többször segített. A sértett 2015. december 22-én 1.500.000 forintot vett fel a bankból, melyet a lakásán elrejtett. A vádlott tudomást szerzett arról, hogy a sértett nagyobb összegű készpénzt tart a lakásán.

2016. február 17-én egy ismerősével italozott, majd miután az ismerőse hazament elhatározta, hogy a sértett házához megy és tőle pénzt vagy más értéket szerez. 2016. február 18-án 0 óra és 3.30 között pontosan meg nem határozható időben a vádlott az időskorú sértett házához ment és a kerítésen átmászva bejutott a ház udvarára. Ott magához vett egy 85 cm hosszú, fanyéllel ellátott, ún. vermelő kapát. Az eszközzel a ház konyhájába vezető bejárati ajtó üvegének egy részét betörte, azon benyúlt, a reteszt elhúzva kinyitotta az ajtót. A sértett az ablakbetöréssel járó zajra a szobájából a konyhába indult, ahol összetalálkozott a vádlottal, aki a vermelő kapával legalább négy alkalommal a sértettet fejbe ütötte. Ezt követően a vádlott több alkalommal a védekező sértett karját és lábszárát is megütötte. A bántalmazás következtében a sértett súlyos koponya és agysérüléseket szenvedett, melynek következtében életét vesztette.

A sértett bántalmazása után a vádlott a lakásban értékek után kutatott. A szobában és a konyhában levő szekrényeket és az ágyneműtartót is kinyitotta, azok tartalmát a földre szórta. Azt nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott pénzt vagy egyéb értéket elvitt-e az ingatlanból.

A Szekszárdi Törvényszék első fokon a vádlottat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és magánlaksértés bűntettében, ezért halmazati büntetésül 20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást annyiban módosította, hogy megállapította, hogy a vádlott nem büntetlen előéletű, 3 alkalommal is állt már bíróság előtt (garázdaság vétségéért, könnyű, illetve súlyos testi sértésért és magánokirat hamisítás vétségéért). Az ítélőtábla a vádlott büntetését életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosította, amelyből feltételes szabadságra legkorábban 25 év elteltével bocsátható. A súlyosításra azért került sor, mert a bíróság a büntetés kiszabása során figyelembe vette a vádlott fentebb említett előéletét, illetve azért, mert a vádlott egy egyedülálló, kiszolgáltatott, faluszéli házban lakó sértett ellen követte el a bűncselekményt és az ilyen időskorú sértettek sérelmére elkövetett egyre szaporodó bűncselekmények elkövetőivel szemben a törvény szigorával indokolt fellépni.

 

Pécs, 2018. február 13.