Jogerős ítélet - kaposvári emberölés ügyében

A Pécsi Ítélőtábla 13 év fegyházra enyhítette annak a férfinak a büntetését, aki 2012. májusában Kaposváron megölt egy idős asszonyt.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (57 éves Somogy megyei férfi) évek óta ismerte a sértettet (az elkövetés idején 72 éves nő), egy ideig bérlőként is lakott nála. A vádlott 2011-2012 során bejelentett munkahellyel nem rendelkezett, alkoholbeteg volt. Anyagi helyzete 2012 májusában elnehezült, tartozásaira hivatkozva főbérlője felszólította, hogy a lakásból költözzön ki június elején.

2012. május 25-én a vádlott már a délelőtt folyamán betért egy presszóba és italozott, majd kora délután varrnivaló ruhát vitt a sértetthez. A varrási munkák megbeszélését követően a vádlott hazament, ott átöltözött, majd visszament a sértett lakására és ott rátámadt a nőre annak érdekében, hogy tőle pénzt szerezzen. Ököllel megütötte és egy kést magához véve, azzal három alkalommal nagy erővel megszúrta. A szúrt sérülések következtében a nő rövid időn belül meghalt. A vádlott ekkor kutatni kezdett a lakásban, pontosan meg nem állapítható összegű készpénzt vett magához, majd távozott a lakásból. A sértettre a munkából hazaérkező bérlője talált rá, aki értesítette a mentőket és a rendőrséget.

A Pécsi Törvényszék első fokon a vádlottat bűnösnek találta emberölés bűntettében, ezért őt 15 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottal szemben kiszabott büntetést – az eljárás elhúzódására is tekintettel – 13 év fegyházra enyhítette.

 

Pécs, 2018. február 20.