Utcán támadt egy gyalogosra, most börtönbe megy

A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta annak a férfinak az elsőfokú ítéletét, aki 2017. februárjában egy utcán sétáló pár férfi tagjára támadt rá.

 

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (28 éves, többszörösen büntetett előéletű, Baranya megyei férfi) 2017. február 8-án, Pécs belvárosában, az utcán gyalogosan haladó sértettre és barátnőjére sértő megjegyzést tett. A vádlott, aki korábban nem ismerte a sértettet és barátnőjét azt mondta a férfinek, hogy pedofil. A pár anélkül, hogy a vádlottnak bármit szóltak volna, tovább haladtak útjukon. A vádlott utánuk ment és egyre hangosan kiabálta a sértettnek, hogy pedofil. Egy idő után a sértett a vádlott felé fordulva emelt hangon közölte, hogy nem pedofil, hagyja őt békén, majd továbbhaladt. A vádlott hátizsákjából elővett egy 36 cm hosszú, 1,5 cm átmérőjű acélból készült hidegvágót és azzal egy alkalommal, nagy erővel a sértettet a fején megütötte. Az ütés következtében a sértett koponyacsonttörést szenvedett, aminek nyomán koponyaűri vérzés is kialakult. A férfit a mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba, sérülése 4-6 hét alatt, súlyos egészségromlás vagy maradandó fogyatékosság hátrahagyása nélkül gyógyult.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla ezt az ítéletet megalapozottnak találta és helybenhagyta.

 

Pécs, 2018. május 22.