Helybenhagyta az ítélőtábla az idős embert bántalmazó és kirabló férfi büntetését

Jogerősen 12 év fegyházra ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2014 márciusában társával a lakásában bántalmazott egy 95 éves férfit, majd onnan készpénzt és dísztárgyakat tulajdonított el.

 

A jogerősen megállapított tényállás alapján 2014. március 12-én a vádlott a társával elhatározta, hogy behatolnak a 95 éves sértett lakásába és onnan különböző dísztárgyakat, értékcikkeket tulajdonítanak el. A vádlott társa korábban már járt a sértettnél, így tudta, hogy az idős férfi egyedül él a lakásban és ott nagyobb mennyiségű és értékű Zsolnay, illetve egyéb dísztárgy található. Arra számítottak, hogy a sértett már aludni fog. A vádlott egy csavarhúzóval kifeszítette a sértett lakásának ajtaját, majd benn értékek után kezdtek kutatni. A sértett felébredt a zajra és felkelt. A vádlott és társa faggatni kezdték a férfit az értékek hollétéről, majd amikor közölte, hogy nincsenek értékei, a vádlott legalább két alkalommal, közepes-nagy erővel a fején ököllel megütötte. A sértett az ütésektől a szőnyegre esett és eszméletét vesztette.

A vádlott és társa ezután 160.000 forint összegű készpénzt és legalább 128.100 forint értékben porcelánokat és egyéb dísztárgyakat tulajdonított el a lakásból.

A sértettre másnap a lánya talált rá, aki hívta a rendőrséget és a mentőket. A férfi a bántalmazás következtében súlyos, 4-6 hónap alatt, maradandó fogyatékossággal gyógyult sérüléseket szenvedett el.

A Pécsi Ítélőtábla megalapozottnak találta és helybenhagyta a Pécsi Törvényszék ítéletét, a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

 

A vádlott társát a bíróság korábban 9 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt, a vádlott azonban az eljárás során ismeretlen helyre távozott és elfogására csak az európai és nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását követően került sor 2016 júliusában Nagy-Britanniában.

 

Pécs, 2018. július 4.