Emberölés bűntettének kísérlete- 16 év fegyház jogerősen

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (47 éves, büntetett előéletű, Baranya megyei férfi) 2015 év elején ismerkedett meg az akkor még fiatalkorú sértettel, aki egy korábbi kapcsolatából származó kiskorú gyermekével együtt az édesanyja házában élt. Az édesanya a vádlott és leánya megismerkedésétől kezdve neheztelt a vádlottra annak korábbi életvitele és a hozzátartozói sérelmére elkövetett cselekményei, magatartása miatt. A vádlott gyermekével várandós sértett 2015. szeptember 4-én a vádlott szüleinek tulajdonában álló ingatlanhoz tartozó és lakóépületként használt melléképületbe költözött. A vádlott együttélésük alatt több alkalommal bántalmazta a sértettet és az interneten más nőkkel is kapcsolatot tartott. Mindezek miatt kapcsolatuk megromlott és a nő szeptember 14-én visszaköltözött az édesanyja házába.

2015. szeptember 16-án a délutáni órákban a nő édesanyjával és gyermekével együtt a vádlott lakóhelyére ment abból a célból, hogy a gyermek ruháit és játékait elhozza. A pakolása során a vádlott indulatos állapotba került és amikor a nő az ingatlanból távozni akart a vádlott felragadott egy 12 cm pengehosszúságú kést, egyik kezével lefogta a nőt, míg a másik kezével a kést a nyakához szorította. A nő védekezett, a dulakodást észlelve édesanyja pedig a segítségére sietett. A vádlott ekkor az édesanyára támadt, bal felkarját megszúrta, kisebb erővel hasba szúrta, illetve a nyakát legalább közepes erővel megvágta és megszúrta. A vádlott magatartását látva a gyermekkorú sértett a nagymamájához próbát futni, de a vádlott elkapta és a nyakát két helyen kis erővel megvágta, majd a nőt és a gyermeket a bűncselekmény elkövetésének helyéről, akaratuk ellenére egy közeli kukoricatáblába húzta, ahonnan kb. 20 perc eltelte után engedte el őket. Ezután a vádlott a helyszínről megszökött, őt a rendőrök 2015. október 14-én fogták el, egy külterületen kialakított rejtekhelyen.

Az édesanya a bántalmazás következtében közvetlen életveszélyes, jobb oldali légmellel járó sérülést szenvedett, életét az orvosi beavatkozás mentette meg. A halálos eredmény elmaradása a szerencsének volt köszönhető. A gyermekkorú sértett a vádlott támadása következtében a nyakán sérült meg, mely sérülések 8 napon belül gyógyultak, a nyakizmok, illetve az erek nem sérültek.

A fenti tényállás alapján a Pécsi Törvényszék a vádlottat több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, illetve személyi szabadság megsértésének bűntette miatt halmazati büntetésül mint visszaesőt 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a védelmi fellebbezések alapján eljárva az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és a vádlott fegyházbüntetését 16 évre enyhítette. Az ítélet jogerős.

 

Pécs, 2018. szeptember 4.