Nyolc és fél év az ittasan halálos balesetet okozó sofőrnek

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinek az ítéletét, aki 2015-ben ittasan, kábítószer hatása alatt balesetet okozott és utasa életét vesztette, 2016-ban pedig szintén ittasan úgy megütött egy férfit, hogy az elesés következtében szerzett sérülések folytán életét vesztette.

 

A jogerősen megállapított tényállás szerint S.L. (22 éves, büntetett előéletű, Tolna Megyei férfi) vádlott nem rendelkezett vezetői engedéllyel. 2015. október 5-én napközben sört és kábítószert is fogyasztott, majd éjszaka beült az apja tulajdonát képező gépkocsiba és azt engedély nélkül elvitte. Két utast szállított Szekszárdon illetve a környékén, összesen több mint 60 km távolságot megtéve. 2015. október 6-án 9 órakor a megengedett legnagyobb haladási sebességet túllépve, 95-10 km/h sebességgel egy útkanyarulatban kisodródott és az út menti fás-bozótos területen egy fának csapódott. A balesetben a gépkocsi jobb első ülésén utazó sértett olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítása közben életét vesztette. A hátsó ülésen utazó utas 8 napon túl gyógyuló sérüléseket, a vádlott súlyos sérüléseket szenvedett. A cselekmény elkövetésekor a vádlott vérében 1,33 g/l ezrelék etilalkohol koncentráció volt, vezetési képességét az elfogyasztott kábítószer is befolyásolta.

2016. július 30-án a vádlott Szekszárdon találkozott egy férfi ismerősével, akivel együtt italoztak, majd a sértett kezdeményezésére egy közeli faluba, a sértett lakóhelyére utaztak. Itt tovább folytatták az italozást, a sértett kérésére, az általa átadott pénzből a vádlott két alkalommal is vásárolt italt egy presszóban. A visszajáró pénzt mindkét alkalommal visszaadta a sértettnek. Miután a presszóban tovább nem szolgálták ki őket, a szeszes ital hatása alatt álló sértett és a vádlott a sértett lakása felé indult. Útközben a vádlott azt ígérte a sértettnek, hogy szerez neki nőt, ha fizet érte. A sértett egy idő után nem kívánta tovább a vádlott társaságát, ezért felszólította, hogy ne kövesse. A vádlott azonban a sértettől pénzt akart szerezni, ezért továbbra is vele ment és egyre hangosabban követelt tőle pénzt. Hangos szóváltás is kialakult közöttük, mely során a vádlott a sértett ruházatát megfogta, a sértettet rángatta. A férfiak szóváltását a közelben lakók hallották és felszólították őket, hogy a vitát hagyják abba. Ekkor a vádlott a kerítésre felugorva az őket csitítani próbáló tanút veréssel fenyegette meg, majd a sértettet -  pénzének megszerzése érdekében - legalább egy alkalommal, nagy erővel az arcán megütötte, kikapta a kezében levő 10.000 Ft-ost és elszaladt. A sértett az ütéstől hanyatt esett, feje hátsó részét a betonburkolatú járdába verte, aminek következtében az arcán 8 napon túl gyógyuló, csonttöréssel, valamint zúzódással és vérbeszűrődéssel járó sérüléseket szenvedett, az elesés miatt pedig súlyos agyzúzódása és koponyasérülése keletkezett. A sértettet a mentők kórházba szállították, az azonnali műtét és a kórházi kezelés ellenére - az agyzúzódás és az agyroncsolódás következtében - meghalt.

A Szekszárdi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó testi sértés bűntettében, rablás bűntettében, halált okozó ittas járművezetés bűntettében. Ezért halmazati büntetésül 8 év 6 hónap börtönre, 6 év járművezetéstől és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.