Nem ápolta édesanyját – 4 év börtön jogerősen

Enyhítette a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, aki gondozásra szoruló édesanyját nem ápolta megfelelően és időben orvost sem hívott hozzá.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (67 éves, büntetlen előéletű, Somogy Megyei férfi) az 1930-ban született és vele egy utcában lakó édesanyját gondozta. Felvette a sértett nyugdíját, előfizette számára a szociális étkeztetést, biztosította a ház fűtéséhez szükséges tüzelőt és gondoskodott a fűtésről is. A vádlott rendszeresen fogyasztott szeszes italt és részben emiatt is 2016-tól kezdődően elhanyagolta édesanyja gondozását. Nem takarította ki a lakást, az idős koránál fogva önellátásra már csak korlátozottan képes sértett testi higiéniájáról sem gondoskodott. A sértettet utoljára 2016 decemberében fürdette meg. A lakás fürdőszobája rendkívül koszos volt, a vízmelegítő bojler nem működött, a sértett szükségét az ágy mellett elhelyezett műanyag vödörbe végezte.

2017. május 10. napja körül a sértett a lakáson belül többször elesett, illetve az ágyából kiesett. Ennek következtében többszörös töréses sérüléseket, valamint zúzódásokat szenvedett, teljesen mozgásképtelenné vált. A vádlott a sértettet napi rendszerességgel felkereste, így állapotával is tisztában volt,  ennek ellenére a sérülések orvosi ellátása iránt semmilyen intézkedést nem tett. Az ágyhoz kötött sértettet továbbra sem mosdatta, ruházatát, ágyneműjét sem cserélte ki. A sértett napokig saját székletében és vizeletében feküdt, a testén felfekvések alakultak ki, a karján levő zúzódásos sérüléseken légykukacok telepedtek meg. Az állandó fekvés következtében és azért, mert a vádlott a lakás fűtéséről sem gondoskodott, a sértettnél tüdőgyulladás is kialakult. A sértett egyre romló állapota miatt 2017. május 16. napjától kezdődően már nem vett magához ételt és folyadékot sem, ezért május 20-ra kiszáradt állapotba került. A vádlott csak ekkor értesítette az orvost, aki azonnal intézkedett a sértett kórházba szállítása iránt. A végstádiumban levő sértett azonban két nap múlva a kórházban meghalt. A sértett halálát az ellátatlan felfekvések és sebzések, valamint a többszörös csonttörés és a súlyos tüdőgyulladás miatt kialakult vérmérgezés okozta.

A Kaposvári Törvényszék a vádlottat emberölés bűntette miatt 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott idős korára és büntetlen előéletére tekintettel az első fokon kiszabott büntetést 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra enyhítette. Az ítélet jogerős.

 

Pécs, 2018. szeptember 25.