Jogerős ítélet tiltott toborzás bűntette ügyében

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki 2015 és 2017 között a Donyecki Népköztársaság hadseregében harcolt.

2014. március elején Ukrajna keleti részén, a Luhanszki és a Donyecki területen kormányellenes tüntetések kezdődtek, amelyek fegyveres konfliktusba torkolltak a Luhanszki Népköztársaság, valamint a 2014. április 7-én kikiáltott Donyecki Népköztársaság erői és az ukrán kormány hadereje között.

A fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére 2014 júniusától tűzszüneti egyeztetések kezdődtek a felek és a közvetítésben résztvevők között. Ennek eredményeként 2014. szeptember 5-én az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) képviselője, Ukrajna képviselője, Oroszország ukrajnai nagykövete, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, valamint a Luhanszki Népköztársaság elnöke közös jegyzőkönyvet fogadott el a tűzszünetről és a konfliktus rendezéséről (ún. Minszki jegyzőkönyv).

A tűzszünet nem következett be, a harcok intenzitása azonban hónapokig mérséklődött. 2015 januárjában a harcok nagyobb erőkkel folytak tovább, és a szakadár vezetők kijelentették, hogy a tűzszünetet nem tekintik érvényesnek, a Donbasz régiót annak határáig kívánják elfoglalni. 2015. február 12-én német-francia közvetítéssel egy második tűzszüneti megállapodást fogadtak el a harcoló felek Minszkben (ún. Minszk II. jegyzőkönyv). Ezt sem tartották azonban be, a szórványos harcok folytatódtak, a tűzszünet megsértésével pedig a felek egymást vádolták. A harcok kisebb-nagyobb intenzitással jelenleg is folynak.

A 2014. április 7-én kikiáltott Donyecki Népköztársaság nem rendelkezik sem önálló állami szuverenitással, sem pedig nemzetközi jogalanyisággal. A Donyecki Népköztársaságot sem az ENSZ, sem más nemzetközi szervezet nem ismerte el önálló államként. A kvázi államalakulattal Magyarország semmilyen szövetségesi viszonyban nincs.

Mindezekről a sajtó Magyarországon is részletesen beszámolt, ezekről a vádlott (40 éves, büntetlen előéletű tolna megyei férfi) is, legalább a lényegét tekintve tudomással bírt.

A vádlott elhatározta, hogy Ukrajna donyecki térségébe utazik és ott csatlakozik a szakadár fegyveres erőkhöz, hogy a fegyveres harcokban részt vegyen. Ennek érdekében az interneten érdeklődött a kijutás lehetséges módjairól, illetve magyarországi oroszokkal kereste a kapcsolatot. 2015-ben oroszországi beutazásra jogosító turista vízumot igényelt és kapott. A vádlott 2015. szeptember 26-án repülőgéppel Budapestről Moszkvába utazott, ahonnan még ugyanezen a napon tovább repült az oroszországi Rosztov-na-Donu településre, majd pedig egy embercsempész segítségével az orosz-ukrán határon átjutva Donyeckbe érkezett. A vádlott 2015. szeptember 28-án, saját elhatározásából belépett a Donyecki Népköztársaság hadseregébe. A szerződéssel egyéves katonai szolgálatra vállalt kötelezettséget, katonai felettese a Donyecki Népköztársaság hadseregének tisztje lett. A vádlott a belépést követően katonakönyvet kapott, és ismeretlen összegű zsoldban is részesült.

Néhány hetes katonai kiképzés után, 2015 novemberében már éles bevetésen is részt vett a vádlott, majd 2016 januárjában ismeretlen körülmények között megsérült, kórházba került, és több hónap lábadozás után 2016. július elején tért vissza az alakulatához. A vádlott a Donyecki Nemzetközi Repülőtérnél ún. első lépcsős harci alakulatban, azaz a frontvonalon teljesített fegyveres szolgálata közben, 2016. július végén – de pontosabban meg nem határozható időpontban és módon – ismét megsebesült. 2016. szeptember 8-án a vádlott újabb, egyéves szolgálatra szóló szerződést írt alá a Donyecki Népköztársaság hadseregével. A vádlott nevére a Donyecki Népköztársaság nevében 2016 decemberében arcképével is ellátott katonakönyvet állítottak ki, fegyverzetként egy AK–74 típusú gépkarabélyt kapott.

A vádlott a tényleges fegyveres harcokban való részvételéért az ún. Internacionalista Harcos és a Spárta Zászlóalj Kiválósága nevű kitüntetést kapta a Donyecki Népköztársaság Védelmi Minisztériumától.

A vádlott a második szerződéses éve alatt már fel kívánt hagyni a külföldi katonai szolgálatával, a hazatérésének megszervezésével foglalkozott. Moszkvába utazott, és 2017 szeptemberében jelentkezett Magyarország moszkvai nagykövetségén. Kérésére ideiglenes magyar útlevelet állítottak ki, majd Budapestre utazott, ahol az ellene kiadott érvényes belföldi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették.

A Szekszárdi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki tiltott toborzás bűntettében, ezért 2 év börtönre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. A fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, így az ítélet jogerőre emelkedett.

 

Pécs, 2018.október 2.