Tényleges életfogytiglan emberölés miatt

Kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből a Pécsi Ítélőtábla azt a férfit, aki 2016 januárjában olyan súlyosan bántalmazta  ismerősét, hogy a férfi belehalt sérüléseibe.

A jogerősen megállapított tényállás szerint S.J. (54 éves, többszörösen büntetett előéletű, Somogy Megyei férfi) gyermekkora óta ismerte a sértettet, akivel egy intézetben nevelkedtek. 2016. január 4-én a vádlott falujának kocsmájában találkoztak, ahol együtt italoztak, majd a záróra előtt onnan együtt is távoztak és a vádlott lakására mentek. A házban a vádlott összeveszett a sértettel, őt egy téglával egy alkalommal, legalább közepes erővel fejbe ütötte, majd az ütés erejétől földre zuhant sértettet durván és kitartóan bántalmazta. Acélbetétes bakancsával legalább három alkalommal a sértett arcába, homlokába rúgott, mellkasát pedig legalább öt alkalommal, nagy erővel megrúgta, illetve megtaposta. A súlyos bántalmazásba a sértett belehalt. A vádlott meg akart szabadulni a sértett holttestétől, ezért azt a lakásban benzinnel lelocsolta és meggyújtotta. A holttest azonban nem égett el, ezért azt a házhoz tartozó egyik melléképületben elásta, a sértett tárgyait pedig egy közeli kútba dobta.

A Kaposvári Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a büntetéskiszabás felülbírálata során úgy látta, hogy a társadalom hatékony védelme érdekében kizárólag a vádlott végleges elszeparálásával érhető el a büntetés célja. A vádlott többszörös visszaesői minőségén túl is büntetett előéletű, a társadalmi együttélés szabályait semmibe vevő, konok bűnelkövető, aki ismételten kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt követett el.

 

Pécs, 2018. november 13.