Életfogytig tartó fegyház a szomszédját fejszével megölő férfinak

A Pécsi Ítélőtábla jogerős ítélete alapján legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra az a férfi, aki 2016. májusában egy fejszével megölte szomszédját.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett szembeszomszédok voltak. Az idős férfi két alkalommal is megbízta a vádlottat a háza körüli kisebb munkák elvégzésével. Ennek során a vádlott észlelte, hogy a férfi jó anyagi körülmények között él, valamint háztartása és a melléképületben tartott eszközállománya modern és értékes gépeket tartalmaz.

2016. május közepén a vádlott otthon tartózkodott, napközben szeszes italt fogyasztott, amitől estefelé már ittas állapotba került. Sötétedés körül elhatározta, hogy szomszédjától fűnyírót vagy más, esetleg értékesíthető műszaki ingóságot tulajdonít el. A zár lefeszítéséhez magához vett egy fejszét, majd a ház udvarába ment. Amikor a mellépülethez ért, váratlanul fény gyulladt ki és megjelent a házigazda, aki bár észrevette a vádlottat, de nem szólt semmit és visszaindult a házba. A vádlott a férfi után ment, majd a házban a fejszével nagy erővel a sértett fejére sújtott. Az ütéstől a férfi azonnal a földre került és eszméletét vesztette. A vádlott ezt követően még legalább hat ütést mért a sértett fejére, aki a bántalmazás következtében elhunyt, életét az azonnal érkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

A vádlott a ház szobájában értékek után kezdett kutatni, amely során magához vette a sértett pénztárcáját, benne 22.000 forinttal. Otthonába ment, ahol a pénzt kivette, a benne lévő közokiratokat pedig a pénztárcával együtt elégette. Másnap éjjel visszatért a házba, mivel eszébe jutott, hogy az elkövetés eszközét otthagyta, illetve ujjlenyomatait is el akarta tüntetni. Ennek során további ingóságokat is magához vett, majd hazament. A fejsze nyelét elégette, a fejsze fokát és az ingóságokat pedig egy ismerőse telkén található kútba dobta. A sértett holttestét május 18-án találták meg.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat bűnösnek találta nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint okirattal visszaélés vétségében, ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi idejét 30 évről 25 évre módosította, egyebekben a törvényszék ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

Pécs, 2019. január 8.