Jogerős ítélet emberkereskedelem bűntette ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint az I.r. vádlott (41 éves, büntetett előéletű, zala megyei férfi) és élettársa, a II.r. vádlott (39 éves, büntetlen előéletű, zala megyei nő) 2017-ben befogadta a házába a sértettet, aki születésétől fogva fennálló enyhe fokú szellemi visszamaradottságban szenved, önálló életvezetésre nem képes, segítségre és irányításra szorul. Ügyei önálló viteléhez szükséges belátási képessége tartósan nagy mértékben csökkent, így őt a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezte.

A vádlottaknak 2017-18-ban rendszeres megélhetést biztosító jövedelme nem volt. A sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, az I.r. vádlott őt szexuális szolgáltatások nyújtására több férfinak felajánlotta. Megszervezte a szolgáltatások helyét, idejét, a sértettet a férfiak lakására, majd onnan hazaszállította. A sértettet 2018-ban ugyanezen céllal Németországba is kivitte.

A 2018. szeptemberéig tartó tevékenység szervezésében a II.r. vádlott segítséget nyújtott élettársának. A sértett a prostitúciós tevékenységéből származó bevételét – több százezer forintot – átadta az I.r. vádlottnak. Az így szerzett pénzt a vádlottak felélték.

A vádlottak az előkészítő ülésen bűnösségüket elismerték, a tárgyalás jogáról lemondtak.

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottakat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett emberkereskedelem bűntettében, a II.r. vádlottat, mint bűnsegédet. Ezért az I.r. vádlottat 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat 2 év börtönre ítélte. A büntetés végrehajtását a II.r. vádlott esetében 4 évi próbaidőre felfüggesztette.

A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta, az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. január 26.