Jogerős ítélet hatósági eljárásban elkövetett vesztegetés ügyében

Az I.r. vádlott (36 éves, többszörösen büntetett előéletű, zala megyei férfi) ellen kábítószer birtoklásának bűntette miatt folyt eljárás 2017-ben. Az ügyben az I.r. vádlottat letartóztatták. Fogvatartása alatt egy zárkában volt a II.r. vádlottal (30 éves, sokszorosan büntetett előéletű, zala megyei férfi), akit megkért arra, vállalja magára, hogy az ellene indult eljárásban lefoglalt és kábítószer termesztéséhez használható tárgyakat ő vitte az I.r. vádlott lakására. A vallomástételre az I.r. vádlott a II.r. vádlottat felkészítette, fényképeket is mutatott neki az ingatlanról. A valótlan vallomásért az I.r. vádlott 200.000 forintot és csomagok küldését ígérte a II.r. vádlottnak.

A II.r. vádlott levélben jelezte a nyomozó hatóságnak, hogy az I.r. vádlott ügyében vallomást kíván tenni, így tanúként kihallgatták. Vallomásában az I.r. vádlottal megbeszélteknek megfelelően valótlanul azt mondta, hogy a nyomozó hatóság által lefoglalt tárgyakat ő helyezte el az ingatlanban. A nyomozók kérdéseire nem tudott logikus válaszokat adni, majd feltárta vallomásának valótlanságát és azt, hogy ezért pénzt kapott az I.r. vádlottól.

Az I.r. vádlott két részletben összesen 50.000 forintot utaltatott át a II.r. vádlott un. kiétkeztetési számlájára és 4 csomagot is küldetett neki.

Az ügyészség a vádlottakat hatósági eljárásban elkövetett vesztegetéssel vádolta.

A Zalaegerszegi Törvényszék az I.r. vádlott bűnösségét a vádirati tényállással egyezően, de attól eltérő minősítés alapján hamis tanúzásra felhívás bűntettében állapította meg. Ezért az I.r. vádlottat 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság a II.r. vádlottat a hatósági eljárásban elfogadott vesztegetés vádja alól felmentette. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a II.r. vádlott nem volt szereplője az I.r. vádlott ellen kábítószer birtoklása miatt indult eljárásnak, így a vádirati minősítés szerinti bűncselekmény nem valósult meg. Hamis tanúzásért pedig azért nem vonható felelősségére, mert kihallgatásának befejezése előtt feltárta vallomásának valótlanságát.

A törvényszék ítélete ellen az ügyész mindkét vádlott terhére, az I.r. vádlott esetében a cselekmény vádirat szerinti minősítése, a II.r. vádlott esetében bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést. Az I.r. vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett.

A Pécsi Ítélőtábla, az I.r. vádlott cselekményének minősítését az ügyészi indítványnak megfelelően vesztegetés hatósági eljárásban bűntettének minősítette, míg a II.r. vádlott bűnösségét megállapította vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban bűntettében, ezért őt, mint többszörös visszaesőt 6 hónap börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint a bűncselekmény során általa megszerzett 50.000Ft-ra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. február 2.