Jogerős ítélet rablás bűntette ügyében

A többszörösen büntetett előéletű, erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő I. r. és a szintén büntetett előéletű II. r. vádlott az eljárás során ismeretlenül maradt társukkal együtt tudomást szereztek arról, hogy a sértett jelentős készpénz vagyonnal rendelkezik, ezért elhatározták, hogy kirabolják.

2017. június 16-án 22 óra után - amikor a sértett a kertjéből vissza akart menni a házába - a sötét színű ruhát, fekete maszkot és kesztyűt viselő vádlottak és társuk az ajtót belökve behatoltak az ingatlanba. A sértettet hasra fektették, kezeit műanyag gyorskötözővel összekötötték. Közölték, hogy a pénzéért, illetve értékeiért jöttek és fenyegető hangon felszólították, hogy adja elő azokat. Eközben a lakásban kutatni kezdtek. Az elkövetők egyike a konyhaszekrényből egy kést vett elő és felszólította a földön fekvő sértettet, hogy adja oda a pénzét, mert ellenkező esetben levágja a füleit, szándékának komolyságát bizonyítva a sértett mindkét fülén metszéseket ejtett, ezzel erősen vérző, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott.

Az elkövetők a konyhapulton megtalálták a sértett arany karkötőjét, de a kutatás során a konyharész egyik fiókjában a válltáskáját is fellelték, melyben a sértett iratai, az általa használt és a tulajdonát képező nagy értékű személygépkocsi indítókulcsa, valamint 9.858.500 forint készpénz volt. A vádlottak és társuk kutatása kiterjedt az udvaron parkoló személygépkocsira is. A jármű műszerfalát átnézve ott értéktárgyak és készpénz után kutattak, közben megrongálták a kocsi műszerfalát, 808.730 forint kárt okozva.

A sértett közelében lakók felfigyeltek arra, hogy a házban álarcot viselő személyek hangoskodnak és értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező járőröket a vádlottak észrevették, a megtalált pénzt és arany karkötőt, valamint a válltáskát magukhoz vették és elmenekültek a helyszínről, szétszóródva a környéken.

A nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőrök a környék fás, bokros, területét átkutatva 2017. június 17-én hajnalban a helyszín közelében elfogták az I. r. vádlottat. Ruházatából a motozás során összesen 8.480.000 forintot kitevő magyar és külföldi bankjegyet foglaltak le. A II.r. vádlottat több mint egy évvel a cselekmény elkövetése után azonosították DNS nyomok alapján.

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék csoportosan, felfegyverkezve, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, ezért az I.r. vádlottat, mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat, mint többszörös visszaesőt 13 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A törvényszék ítélete ellen az ügyész a II.r. vádlott terhére, a büntetés súlyosítása végett, a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettének is minősítette. Rendelkezett arról, hogy az I.r. vádlott legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, illetve a II.r. vádlottat nem többszörös, hanem különös visszaesőnek minősítette. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. február 16.