Jogerős ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntette ügyében

A vádlott (38 éves férfi) és a sértett élettársi kapcsolatban éltek, italozó életmódot folytattak, lényegében hajléktalanként. 2019. március 9-én az élettársak a vádlott nagybátyjával italoztak, amely során a két férfi összeszólalkozott és a vádlott több alkalommal ököllel megütötte és megrugdosta a nagybátyját. Élettársa értesítette a rendőrséget és a mentőket. A bántalmazott férfit kórházba szállították, a vádlottat pedig előállították a rendőrségen. Miután a vádlottat szabadon bocsátották, visszatért a lakóhelyükül szolgáló ingatlanba, ahol az élettársával veszekedni kezdett, majd bántalmazta is a nőt, egy lapát nyelével több ízben megütötte. Másnap reggel a sértett állapota miatt mentőt hívtak, a nőt kórházba szállították és – lépszakadás miatt – életmentő műtétet végeztek rajta.

A megindított büntetőeljárásban a bíróság távoltartást rendelt el a vádlottal szemben a sértett vonatkozásában, azonban ők a kényszerintézkedés szabályait megszegve kapcsolatban maradtak. 2019. július 10-én többen együtt italoztak, amelynek során az egyik férfi a vádlott szerint kikezdett az élettársával, ezért ököllel rátámadott a férfira, aki állkapocs csonttörést szenvedett.  A társaság két másik tagját, akik a bántalmazásnak véget akartak vetni szintén megütötte a vádlott.

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés és súlyos testi sértés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt 9 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen bejelentett védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. február 19.