Súlyosbítás emberölés bűntette ügyében

Súlyosbította a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, aki 2019-ben kiskorú unokatestvérét szexuális indíttatásból olyan súlyosan bántalmazta, hogy a kislány életét vesztette.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott enyhe fokú mentális retardációban, magatartászavarban és a tinédzserkori drogfogyasztás talaján kialakult fokozódó személyiségzavarban szenved. Több alkalommal kezelték pszichiátrián, de betegségei a kóros elmeállapot szintjét nem érik el, cselekményét beszámítási képessége teljes birtokában valósította meg.

A vádlott és a 2012-ben született sértett unokatestvérek voltak, a vádlott szüleinek ingatlanában éltek. A két család között korábban nagyon szoros és jó kapcsolat volt.

2019. március 8-án délután a vádlott a sértettet a lakóingatlanukhoz közeli külterületi patakhoz hívta és szexuális indíttatásból bántalmazni kezdte. A földre került sértett fejét egy kővel több alkalommal, nagy erővel megütötte. A sértett rendkívül súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, életét nagy valószínűséggel az azonnali, szakszerű orvosi ellátás sem tudta volna megmenteni. A vádlott a még lélegző, de mozgásképtelen sértettet a patak vizébe húzta. A sértett feje a víz alá került, halálának közvetlen oka a fulladás okozta agybénulás volt.

A sértett eltűnését családja észlelte, értesítették a rendőrséget és rövid keresés után megtalálták a holttestét a patakban.

A vádlott 2017. november 21-én egy lakóhelyéhez közeli ingatlan kerítésén átmászott, a ház ajtaját berúgta és a lakásba bement. Amikor észlelte, hogy van otthon valaki, lopási szándékával felhagyott és a házból kiszaladt, nem vitt el semmit. Az ajtó megrongálásával 180.340 Ft kárt okozott.

A Szekszárdi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és lopás vétségének kísérletében. Ezért halmazati büntetésül 20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a minősítő körülmények nagy számára tekintettel a vádlottal szemben kiszabott büntetést 21 év 11 hónap fegyházra súlyosbította. A vádlott elkövetéskori életkorára tekintettel a másodfokon kiszabott büntetésnél súlyosabb büntetést nem lehetett kiszabni. Az ítélőtábla az ügyben a kiskorú sértett kegyeleti jogainak védelme érdekében zárt tárgyalást tartott. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. május 4.