Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinak az első fokon kiszabott büntetését, aki kilátástalan anyagi helyzetük miatti közös öngyilkossági tervük után megölte élettársát.

A vádlott (55 éves, büntetlen előéletű, személyiségzavarban szenvedő, Zala megyei férfi) 1998-ban létesített élettársi kapcsolatot a sértettel. Kezdetben a sértett lakásában éltek, de fokozatosan eladósodtak és arra kényszerültek, hogy az ingatlant eladják és lakást béreljenek. Anyagi gondjaik ezzel sem oldódtak meg, a lakás közüzemi díjait a bérbeadónak nem tudták fizetni, nagyobb összegű tartozást halmoztak fel. 2019. év végén a bérbeadók figyelmeztették a vádlottat arra, ha tartozását nem fizeti meg, el kell hagyniuk a lakást.

2020. január 4-én reggel a vádlott és élettársa kávézás közben arról beszéltek, hogy a lakás tulajdonosainak a tartozást a következő napi határidő lejártával nem tudják kifizetni, máshova nem tudnak költözni, az utcára egyikük sem akar kerülni. Kilátástalan élethelyzetük miatt felmerült bennük, hogy közösen véget vetnek életüknek, a vádlott megöli a sértettet, végez a kutyájukkal, majd azután önmagával is. A közös öngyilkosság részleteiről, végrehajtási módjáról pontosabban, részletesebben nem beszéltek.

Reggel 8 óra körül a vádlott megsétáltatta a ház környékén a kutyájukat, 9 óra körül érkezett vissza a lakásba. Itt egy műanyag borítású távközlési vezetékből hurkot formált, majd azt a neki háttal álló – a vádlott cselekményét így egyáltalán nem észlelő – sértett nyakába akasztotta, szorosan meghúzta és azt három-négy percig húzva tartotta mindaddig, amíg a sértett életét nem vesztette. A sértett holttestét ezután a lakás nappalijában lévő ágyra fektette, nyakáról a vezetéket leemelte és azt a kistermetű kutyájuk nyakán áthurkolta, megszorította, a nyakában lévő vezetéknél fogva a lakás folyosójára vitte és addig fojtotta, amíg el nem pusztult. A kutya tetemét a vádlott a sértett holtteste mellé helyezte. Élettársa és a kutya megölését követően elhagyta a lakást, órákon át a város utcáin bolyongott, majd 11 óra 30 perc körül a rendőrkapitányságra ment és bejelentette a sértett halálát.

A vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen elismerte, a tárgyalásról lemondott. A fenti tényállás alapján a Zalaegerszegi Törvényszék bűnösnek mondta ki a vádlottat emberölés bűntettében, ezért 12 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. június 8.