Jogerős ítélet kábítószer-kereskedelem bűntette ügyében

Befejeződött a büntetőeljárás annak a két férfinak az ügyében, akiknél házkutatás során jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le Pécsett.

2017-ben az I.r. vádlott pécsi lakásán más ügyben tartott házkutatás során a NAV nyomozói kábítószerhez hasonló anyagot találtak. Értesítették a rendőrséget, akik többfajta kábítószergyanús anyagot foglaltak le. Az I.r. vádlott a lefoglalást megelőzően maga is fogyasztott kábítószert és kereskedett is azzal. A lefoglalást követően büntetőeljárás indult, ennek ellenére az I.r. vádlott tovább árulta az általa újonnan beszerzett kábítószert, marihuánát, extasyt és speedet.

Az I.r. vádlott és a II.r. vádlott jó ismerősök voltak. 2018. júliusában az I.r. vádlott azzal kereste fel a II.r. vádlottat, hogy engedje meg, hogy az általa vásárolt kábítószert a lakásában elrejthesse. A II.r. vádlott abban a feltevésben, hogy a tárolásért pénzt kap, beleegyezett a kérésbe. A II.r. vádlottnál elhelyezett kábítószerből az I.r. vádlott több személynek is értékesített, mielőtt 2018. július 18-án rendőri akció során házkutatást tartottak mind az I.r., mind a II.r. vádlott lakásán.

Az I.r. vádlottól a két házkutatás során lefoglalt kábítószerek összes tiszta hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határának mintegy 938,1 %-a, míg a II.r. vádlott lakásában lefoglalt kábítószerek tiszta hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határának 877,5%-a volt.

A Pécsi Törvényszék az I.r. vádlott bűnösségét jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében állapította meg, ezért őt 9 év szabadságvesztésre (fegyház) és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint közel 800 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A II.r. vádlottat bűnsegédként, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év szabadságvesztésre (fegyház) és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottak cselekményét társtettesként elkövetett, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének minősítette. Az I.r. vádlottal szemben első fokon kiszabott büntetést 8 év szabadságvesztésre enyhítette, míg a II.r. vádlott büntetését 6 év szabadságvesztésre súlyosította. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. június 8.