Súlyosítás kábítószer-kereskedelem bűntette ügyében

 

 

A jogerősen megállapított tényállás szerint az I.r. és a II.r. vádlott hosszabb ideje ismerték egymást, az I.r. vádlott tudott arról, hogy a II.r. vádlott a fővárosban kábítószer-kereskedői tevékenységet folytat. 2011-től az I.r. vádlott rendszeresen vásárolt tőle marihuánát és speedet, 2019-ig mintegy 1300 grammot, 2,6 millió Ft-ért. A megvásárolt kábítószert a helyi bűnmegelőzési egyesület tulajdonát képező gépkocsival szállította és azt részben saját maga fogyasztotta el, részben pedig értékesítette, többek között a III.r. és az V.r. vádlottnak is. A III.r. vádlott a kábítószert szintén nem csak fogyasztotta, hanem a IV.r. vádlott közreműködésével beszerzett kábítószert értékesítette is.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék az I.r., a III.r. és a IV.r. vádlottak bűnösségét kábítószer-kereskedelem bűntettében állapította meg, ezért az I.r. vádlottat 3 év börtönre, 300 napi tétel pénzbüntetésre (1 napi tétel 1.000 Ft, összesen 300.000,- Ft) és 3 év közügyektől eltiltása ítélte, a III.r. vádlottat 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a IV.r. vádlottat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A II.r. vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 6 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az V.r. vádlottat pedig kábítószer birtoklásának vétsége miatt 2 évre próbára bocsátotta. Az ítélet az V.r. vádlott vonatkozásában első fokon jogerőre emelkedett.

A többi vádlott és védője által bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az I.r. vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés-büntetést és közügyektől eltiltást 4-4 évre, a III.r. vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés-büntetést 3 évre, míg a IV.r. vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés-büntetést 2 évre, a próbaidő tartamát 4 évre súlyosította. Az ítélet jogerős.

 

Pécs, 2021. augusztus 31.