Súlyosítás befolyással üzérkedés bűntette ügyében

A Pécsi Ítélőtábla súlyosította azoknak a vádlottaknak a büntetését, akik vállalkozóknak Európai Uniós támogatások elnyerését ígérték pénz ellenében.

A jogerősen megállapított tényállás szerint az I.r. vádlott elhatározta, hogy hozzátartozói és ismerősei segítségével vállalkozókat keres meg, és azt ígéri nekik, hogy befolyásos kapcsolatai útján komoly összegű – általában vissza nem térítendő – hitelhez juttatja őket, cserébe azonban pénzt kér, hogy a pályázatok odaítélésében, illetve elbírálásában közreműködő hivatalos személyeknek pénzt adva, őket megvesztegesse és a pályázatot biztosan megnyerjék.

Az I.r. vádlott magát hol minisztériumi dolgozónak, hol államtitkárnak kiadva közel 160 millió forintot csalt ki így vállalkozóktól, akiknek Európai Uniós támogatások elnyerését ígérte. A megbeszélésekre az I.r. vádlott úgy ment el, mintha ő személyi védelemre jogosult állami vezető lenne, társai a Terrorelhárítási Központ gyakorlóruházatához hasonló ruhát viseltek, illetve a TEK fegyverzetéhez hasonló, lőfegyvernek kinéző, de ténylegesen airsoft fegyvereket tartottak maguknál.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék az I.r. vádlottat 6 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint vele szemben 156.327.600,- Ft vagyonelkobzást rendelt el. Az I.r. vádlott által bevont társakat befolyással üzérkedés bűntette miatt 2 évtől 5 és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélte, míg azon vádlottakat, akik pénzt adtak az I.r. vádlottnak, hogy vesztegesse meg a döntésre jogosult embereket, hivatali vesztegetés bűntette miatt pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla megállapította, hogy az I.r. vádlott és társai a terhükre megállapított bűncselekményt bűnszervezetben követték el, ezért az I.r. vádlott büntetését 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra súlyosította, vele szemben helyesen 148.327.600 Ft vagyonelkobzást rendelt el. Az I.r. vádlott által bevont társak büntetését az ítélőtábla 3 évtől 7 évig terjedő fegyházbüntetésre súlyosította, egyiküket ugyanakkor az ellene bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A hivatali vesztegetés bűntette miatt pénzbüntetésre ítélt vádlottak vonatkozásában az elsőfokú bíróság ítéletét a másodfokú bíróság helybenhagyta.

Az ítélet az I.r. vádlott által bevont személyek közül 2 vádlottra nem jogerős, esetükben a másodfellebbezések bejelentésére mind az ügyész mind a vádlottak és védőik 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn. A többi vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett.

Pécs, 2021. szeptember 7.