Súlyosítás életveszélyt okozó testi sértés bűntette ügyében

 

 

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (24 éves, többszörösen büntetett előéletű férfi) korábbi büntetéséből 2018 októberében szabadult. 2019. szeptember 3. napján felkereste apját, a II.r. vádlottat (45 éves, büntetlen előéletű férfi). Együtt italoztak, ennek során a II.r. azt mondta, hogy a sértett és társai néhány héttel korábban megverték őt. Az ittas állapotban levő I.r. vádlott hazafelé találkozott a közelben dolgozó sértettel, akit számonkért az apja bántalmazása miatt. A sértett tagadta a II.r. vádlott megverését, mire az I.r. vádlott szidalmazni kezdte, majd felindultságában legalább három alkalommal, ebből kétszer igen nagy erővel, ökölbe szorított kezével a vele szemben álló férfi arcába vágott, 12 hét gyógytartamú többszörös–darabos arccsonttörést és állkapocscsont törést okozva neki. A harmadik ökölütés után a sértett először nekiesett a kerítésnek, majd hanyatt vágódott úgy, hogy a bal halánték-nyakszirt tájéka nagy erővel csapódott a füves, helyenként téglával kirakott talajnak és nyomban elveszítette az eszméletét. Az elesés következtében a sértett összességében 3-4 hónap gyógytartamú agykoponya törést és agyzúzódást szenvedett el. A sérülések közvetlen életveszélyt, súlyos egészségromlással és maradandó fogyatékossággal járó állapotot eredményeztek a sértettnél, de ennek kialakulásában korábbi betegsége és alkoholizáló éltmódja is szerepet játszott.

Az I.r. és II.r. vádlottak az eszméletlen sértettet közeli házuk udvarára vitték és a földre fektették. A sértett magatehetetlen, önmentésre képtelen állapotát látta a III.r vádlott (38 éves, büntetlen előéletű, Tolna megyei nő) is, a II.r. vádlott felesége. Egy idő után a sértettet, aki eszméletét továbbra sem nyerte vissza, kivitték az utcára és magára hagyták. A sértetthez a korábbi bántalmazást észlelő tanú hívott segítséget.

A Szekszárdi Törvényszék az I.r. vádlottat bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért mint különös visszaesőt 4 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II.r. és III.r. vádlott bűnösségét segítségnyújtás elmulasztásának vétségében állapította meg, a II. rendű vádlottat 1 év, a III.r. vádlottat 8 hónap fogházra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a II.r. vádlott esetében 4 évi, a III.r. vádlott esetében 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék ítélete ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést az I.r. vádlott terhére, a büntetés súlyosítása végett. A II.r. és a III.r. vádlott vonatkozásában az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az I.r. vádlott büntetését 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Az ítélet ezzel az I.r. vádlott vonatkozásában is jogerős lett.

 

Pécs, 2021.október 5.