Jogerős ítélet testi sértés, hamis vád és garázdaság ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. januárjában egy budapesti egyetemen térden rúgott egy hallgatót, majd több tűzjelző készüléket is működésbe hozott, végül pedig egy biztonsági őrt is bántalmazott, aki 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el. Szintén 2019. januárjában a vádlott egy budapesti villamos-megállóban, szóváltást követően egy idős férfit bántalmazott.

2019. októberében a vádlott valótlanul olyan bejelentést tett a rendőrségen, mely szerint őt egy kerékpáros megütötte és kirabolta. 2019. októberében a vádlott befogadott lakóházába egy a településen hajléktalan életmódot folytató férfit, akitől a lakhatásért cserébe azt kérte, hogy tartsa rendben a ház udvarát, szedje le a gyümölcsöket. 2019. november 2-án a vádlott és a sértett között nézeteltérés alakult ki, amelyet rövid szóváltás követett. A sértett emiatt el akarta hagyni a házat, de ekkor a vádlott a konyhaasztalról magához vett egy kést, mellyel a távozó sértettet egy alkalommal hátba szúrta. A sértett a szúrás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el. A törvényszék elsőfokú ítéletében azt állapította meg, hogy a szúrás jellegére, elhelyezkedésére és az elkövetési eszközre tekintettel az életveszélyes sérülés elmaradása csak a véletlennek volt köszönhető, ezt a megállapítást a másodfokú bíróság mellőzte.

Az első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék a vádlott bűnösségét életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, hamis vád bűntettében, garázdaság vétségében és testi sértés bűntettében állapította meg, ezért őt 3 év 4 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott által a lakótársa sérelmére elkövetett cselekményt könnyű testi sértés vétségének minősítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2021. december 17.