Jogerős ítélet gondatlan veszélyeztetés vétsége ügyében

Előzetes mentesítésben részesítette a Pécsi Ítélőtábla azt a férfit, aki fakivágás közben életveszélyesen megsebesítette segítőjét.

A vádlott és a sértett egy akácfát próbáltak kivágni 2019. augusztus 9-én. A vádlott egy motorfűrészt használt ehhez, míg a sértett a fát kézzel nyomta el. Vágás közben a motorfűrész kiugrott az addig kialakult vágatból és megvágta a sértettet a mellkasának a bal oldalán, illetve a bal hónaljvonalban. A férfit légimentők szállították kórházba közvetlen életveszélyes állapotban, ahol azonnal megoperálták. 2019. szeptemberében a férfi bal karjának nagyobb részét amputálni kellett. A vádlott a magatartásával mind a munkavédelmi, mind a motoros fűrész kezelésével kapcsolatos, illetve a fadöntésre vonatkozó biztonsági szabályokat is megszegte.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék a vádlottat maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2022. január 4.