Másodfokú ítélet választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény ügyében

A vádlott 2019 szeptemberében 3 nagykanizsai hajléktalant azzal keresett meg, hogy jelentkezzenek be egy várföldei ingatlanba és az októberi önkormányzati választásokon az általa megnevezett személyekre szavazzanak. A hajléktalanok elfogadták az ajánlatot, bejelentkeztek a nevezett ingatlanba, amiért fejenként 1.000 Ft-ot kaptak.

2019. október 13-án a vádlott Nagykanizsáról Várföldére szállította a hajléktalanokat, közben ételt-italt vásárolt nekik, majd elmagyarázta, hogy a választáson kikre kell szavazniuk. A szavazatok leadása után a vádlott a helyi italboltban még italt vásárolt a férfiaknak, átadott nekik fejenként 5.000 Ft-ot, majd visszaszállították őket Nagykanizsára.

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék előkészítő ülésén a vádlott beismerte bűnösségét a vádban szereplő valamennyi cselekményben és a beismeréssel érintett körben a tárgyalásról való jogáról is lemondott. A törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen bejelentett védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottat az ellene 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vád alól felmentette, tekintettel arra, hogy a 2022. január 1. napjától hatályos Büntető Törvénykönyv alapján nem valósul meg a közokirat-hamisítás bűntette a polgárok személyi- és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartásba történő lakcímbejelentés vonatkozásában, amennyiben arra a szállásadó hozzájárulásával, vagy saját tulajdonú ingatlanba történő bejelentkezéssel kerül sor. A vádlott fennmaradó cselekményeinek minősítését az ítélőtábla megváltoztatta és azt 3 rendbeli, felbujtóként elkövetett választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekménynek minősítette (a bűncselekmény megvalósulási módozata a jogosultat anyagi juttatással befolyásolni törekvés helyett jogosultság nélkül szavaz), egyebekben a törvényszék ítéletét helybenhagyta. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 napot tartott fenn fellebbezésük bejelentésére.

Pécs, 2022. január 28.