Helybenhagyás emberölés bűntette ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (41 éves, büntetlen előéletű, Somogy megyei férfi) egy háztartásban élt testvérével és 1951-ben született apjával, a sértettel. A vádlott és a sértett kapcsolata régóta rossz volt, mindketten italoztak és korábban is előfordult, hogy bántalmazták egymást.

A vádlott 2021. január 18-án 16 óra tájban ért haza alkalmi munkavégzéséből. Napközben pálinkát ivott, majd hazaérkezése után az italozást folytatta, ittas állapotba került. 20 óra körül a ház előszobájában szóváltásba keveredett az ugyancsak ittas állapotban levő sértettel. A vita során a sértett ököllel közepes erővel megütötte a vádlott száját, mire a vádlott a sértettet az ágyra lökte. A sértett az ágyról felkelt, magához vett egy kalapácsot és azzal nagy erővel megütötte a vádlott jobb kezét. A vádlott ezt követően kivette a sértett kezéből a kalapácsot és ugyancsak nagy erővel fejbe ütötte a sértettet, aki az ütéstől az ágyra esett. A vádlott az ágyon fekvő, magatehetetlen sértettet tovább bántalmazta, feje bal oldalán nagy erővel legalább háromszor megütötte a kalapáccsal. Ezt követően magához vett egy baltát, és annak fokával is megütötte a sértettet, egy 16 cm pengehosszúságú késsel pedig nyakát három alkalommal – nagy-, közepes- illetve kis erővel - megvágta. A sértett a bántalmazás következtében számos fej-, koponya- és agysérülést szenvedett, perceken belül meghalt a vérbelehelés okozta fulladás miatt.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék a vádlott bűnösségét különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében állapította meg, ezért őt 12 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A törvényszék ítélete ellen az ügyészség a vádlott terhére, a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla a Kaposvári Törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és azt helybenhagyta. Az ítélet jogerős.