Súlyosítás életveszélyt okozó testi sértés bűntette ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (45 éves, sokszorosan büntetett előéletű, Tolna megyei férfi), akit korábban testi sértés és más erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek el, utolsó büntetéséből 2019. március 5-én szabadult.

2019. július 20-án a délutáni órákban a vádlott egy szórakozóhely közelében találkozott a hajléktalan életmódot folytató 62 éves sértettel. Leültek egy padra, italoztak és dohányoztak. Ezt követően pontosan nem tisztázható okból a sértett elvette a vádlott cigarettáját és öngyújtóját. Az ittas állapotban levő vádlott ezt kifogásolta, a sértettel kiabálni kezdett, majd a fejét közepes erővel, több alkalommal megütötte, acélbetétes bakancsával legalább két alkalommal közepes erővel fejbe rúgta. Ezt követően a már magatehetetlen, fekvő sértettet tovább bántalmazta, ököllel a fején újra több alkalommal megütötte. A bántalmazást követően a mozdulatlanul fekvő sértett ruházatát átkutatta és a cigarettát magához vette. A sértett a bántalmazás következtében közvetlen életveszélyes koponyasérülést szenvedett, melynek gyógytartama 6-8 hét volt.

Az első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék a vádlott bűnösségét életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és önbíráskodás bűntettében állapította meg, ezért mint visszaesőt halmazati büntetésül 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben elrendelte egy korábban kiszabott 2 év tartamú, felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés végrehajtását.

A törvényszék ítélete ellen az ügyészség a vádlott terhére, a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottal szemben kiszabott büntetést 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra súlyosította azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet jogerős.