Enyhítés közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében

A Pécsi Ítélőtábla enyhített az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetésén annak a férfinak, aki 2018-ban szolgálati gépjárművével elütött egy kisfiút.

A megállapított tényállás szerint az I.r. vádlott (65 éves, büntetlen előéletű, Somogy megyei férfi) 2018. október 11-én reggel 9 órakor érkezett haza, ahol élettársával és 1 év 8 hónapos fiával együtt lakott. Ezt követően elment édesanyja közelben levő lakó házához, majd 10 óra után érkezett vissza családi házának kapujához. Ugyanekkor érkezett a ház elé a Magyar Posta Zrt. tulajdonát képező VW B típusú gépkocsival a II. rendű vádlott (34 éves, büntetlen előéletű, Somogy megyei férfi), aki dudálással jelezte az I.r. rendű vádlottnak, hogy számára postai küldeményt hozott.

Az I.r. vádlott úgy tudta, hogy élettársa gyermeküket megetette és lefektette, ezért a kertes házhoz tartozó kerítésen lévő kiskaput kinyitotta, kiment az utcára a postás autóhoz és az ajtót – melyen a tolózárat a kisfiú által el nem érhető magasságban helyezték el, hogy ne tudja kinyitni – nyitva hagyta. Az I.r. vádlott odalépett a II.r. vádlott által vezetett postás autóhoz, amely ekkor oly módon állt a ház előtt, hogy a gépkocsi jobb oldala volt a ház felé, azzal párhuzamosan állt. Az I.r. vádlott megkerülte a gépkocsit, a vezető ülés felőli oldalához ment, ahol a II.r. vádlottól átvette a részére érkező postai küldeményeket. 

Ezt követően II.r. vádlott – úgy, hogy az I.r. vádlott még mindig az autóvezető felőli oldalon tartózkodott – elindult, azonban nem tanúsított kellő körültekintést és az elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat sem tartotta be. A gépkocsival úgy indult el, hogy nem győződött meg arról, hogy a gépkocsi előtt esetlegesen nem tartózkodik-e valaki, illetve nem kell-e bárkinek elsőbbséget adnia.

Mindeközben a gyermekkorú sértett meglátta, hogy édesapja hazaérkezik és a nyitott kiskapun keresztül hozzá akart szaladni, közben a II.r. vádlott által vezetett postás gépkocsi előtt futott. A II.r. vádlott elindult, és kb. 1 méter megtételét követően kb. 4-5 km/h-s sebességgel a szolgálati gépjármű lökhárítójának elülső középső részével elütötte a sértettet, aki a gépjármű alá került. A II.r. vádlott ezt nem is észlelte, fékezés nélkül haladt tovább, csak akkor állt meg, kb. 21 méter megtételét követően, amikor az I.r. vádlott utána kiabált.

A kisfiú az elütés következtében a helyszínen életét vesztette, halálának közvetlen oka a baleset során elszenvedett agyzúzódás volt.

A Somogy Megyei Főügyészség az I.r. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettével, míg a II.r. vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta. A Kaposvári Törvényszék az I.r. vádlottat felmentette, míg a II.r. vádlottat közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházra ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A törvényszék ítélete az I.r. vádlottal szemben – jogorvoslat hiányában – jogerőre emelkedett.

A II.r. vádlott és védője által bejelentett fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a II.r. vádlott büntetését 1 év fogházra, míg a felfüggesztés próbaidejét 2 évre enyhítette. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2022. március 30.