Enyhítés emberölés bűntettének kísérlete ügyében

A vádlott (61 éves férfi) és a sértett házastársak voltak, korábban mindketten kamionsofőrként dolgoztak, azonban a vádlott a romló egészségi állapota miatt 2020 nyarától már nem tudott dolgozni. A sértett továbbra is külföldön dolgozott, ahonnan időnként hazalátogatott. A vádlott ezt megelőzően is, de különösen ettől az időponttól fogva rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott szeszes italt, feleségére féltékeny volt, ittas állapotban azt hangoztatta, hogy megöli a feleségét, felgyújtja a házukat, majd magával is végez. Emiatt mindketten válni szerettek volna.

2020. novemberében a sértett ismét hazalátogatott. Ennek során fiával vásárolni ment, amikor személygépkocsijuk elromlott Ezt telefonon közölte a vádlottal, majd részt vett egy családi rendezvényen. A vádlott a gépkocsi miatt ideges lett, és mire felesége este hazaért erősen ittas állapotba került, felelősségre vonta a nőt az elromlott gépkocsi miatt, illetve megfenyegette, hogy megöli, felgyújtja a házat és öngyilkosságot követ el. Továbbá közölte vele, hogy válni akar, de amit ajándékba adott neki, azt megtartja magának.

A sértett átment közelben lakó fiához, arany ékszereit náluk hagyta, majd hazatért. Ott ismét veszekedni kezdtek, aminek során a vádlott a sértett felső testét egy 12 cm pengehosszúságú késsel megszúrta. Az ezt követő dulakodás során további 3 alkalommal megszúrta a nőt, majd a sértett megragadta a vádlott kést tartó kezét, aki erre megharapta őt, a kés pedig eltört.

A sértett ezután kisietett a házukból, átment a fiáékhoz, ahonnan értesítették a mentőket. A sértett fia pedig visszaszaladt a vádlotthoz, aki éppen egy kötéllel fel akarta magát akasztani, azonban ezt a férfi megakadályozta.

A sértett által elszenvedett sérülések 8 napon belül gyógyultak, az, hogy súlyosabb sérülés nem jött létre egyrészt a szerencsének, másrészt a sértett védekezésének volt köszönhető.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 4 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott büntetését 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra enyhítette. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2022. április 1.