Jogerős ítélet emberkereskedelem bűntette ügyében

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság által megállapított tényállástól részben eltérő tényállást állapított meg és emiatt enyhített a vádlottal szemben elsőfokon kiszabott büntetésen.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott (61 éves büntetlen előéletű, Somogy Megyei férfi) gyermekkora óta ismerősi kapcsolatban állt a sértett családjával, így tisztában volt azzal, hogy rendkívül nehéz anyagi és szociális körülmények között élnek. A sértettnek 16 éves korában gyermeke született, iskolai tanulmányait nem fejezte be, szakképesítéssel, munkahellyel nem rendelkezett, őt szülei sem tudták támogatni. A sértett kiszolgáltatott helyzetére és arra tekintettel, hogy kiskorú gyermeke eltartásáról is gondoskodnia kell a vádlott 2013-ban azt javasolta neki, hogy anyagi ellenszolgáltatásért nyújtson szexuális szolgáltatást az általa szerzett férfiaknak. A vádlott ebből a célból a sértettet fodrászhoz vitte, neki ruhákat is vásárolt. A sértett a vádlott rábeszélésére 2013-tól 2020. novemberéig heti rendszerességgel a vádlott által előzetesen megbeszélt helyszíneken, különböző férfiaknak ellenszolgáltatásért cserébe szexuális szolgáltatást nyújtott. A szolgáltatást igénybe vevő férfiakkal a vádlott előzetesen egyeztetett, az ellenszolgáltatást is előzetesen ő vette át, a sértettet ő szállította gépjárművel. Alkalmanként 2.000-3.000 Ft-ot adott a nőnek.

A másodfokú bíróság a Kaposvári Törvényszék által megállapított tényállás másik – 18 év alatti – sértett sérelmére elkövetett cselekményre vonatkozó részét a bűnösség köréből kirekesztette.

A vádlott cselekménye ezáltal enyhébben minősült, ezért a Pécsi Ítélőtábla az elsőfokon emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt kiszabott 10 év fegyházbüntetést 5 év 6 hónapra, míg a közügyektől eltiltást 8 évről 6 évre enyhítette. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Pécs, 2022. szeptember 13.