Súlyosítás emberölés bűntettének kísérlete ügyében

A jogerősen megállapított tényállás alapján 2019. októberében a vádlott és a sértett közösen italozott, majd együtt indultak haza otthonaikba. Eközben a vádlott a sértettől pénzt kért, mivel szerinte a férfi tartozott neki azért, mert a vádlott édesanyjával szexuális kapcsolatot létesített. Szóváltás alakult ki köztük, majd a vádlott hirtelen, ököllel, nagy erővel az állán megütötte a férfit, aki ettől az úttestre esett. A földön fekvő sértettet az acélbetétes munkavédelmi bakancsban lévő vádlott tovább bántalmazta, fején is megrúgva őt. A férfi a bántalmazás közben elveszítette eszméletét. A vádlott a sértettnél lévő 10.000 Ft-ot eltette, majd a férfi kerékpárjával elhagyta a helyszínt. A sértettre fiatalok találtak rá, akik értesítették a mentőket és a férfit kórházba szállították. A sértettnek a bántalmazással összefüggésben elszenvedett fejsérülései maradandó fogyatékosság visszamaradásával gyógyultak.

Ugyanebben az eljárásban került elbírálásra a vádlott 2020-ban elkövetett cselekménye is, amikor egy vita után megrongált egy postaládát.

Az első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék a vádlottat nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és garázdaság vétsége miatt 10 év szabadságvesztésre (fegyház), 200 napi tétel pénzbüntetésre (500.000Ft) és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés büntetését 12 évre súlyosította, míg a vele szemben kiszabott pénzbüntetést mellőzte. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2022. október 21.