Jogerős ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntette ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott nő 2019. szeptemberében jelentős erőfölényével visszaélve eltulajdonított a sértett élettársától 2.000 Ft-ot. A nap folyamán később a sértett megjelent az elsőrendű vádlott lakásán és felelősségre vonta a nőt a történtek miatt, őt többször meg is ütötte, majd távozott.

Az elsőrendű vádlott a történteken felháborodva felhívta unokatestvérét, a másodrendű vádlottat, aki a harmadrendű vádlottal és egy ismeretlen személlyel együtt a sértett házához ment. Bementek a házba és ütlegelni kezdték az ágyon ülő sértettet, eközben a sértett élettársa elmenekült a lakásból. A vádlottak és ismeretlen társuk mintegy 10 percen keresztül bántalmazták a férfit, majd elhagyták a helyszínt. A sértett élettársa ekkor visszatért a lakásba, ahol a férfit a földön fekve, eszméletlen állapotban találta, ezért azonnal mentőt hívott. A sértett a kórházba szállításkor közvetett életveszélyes állapotban volt.

Az elsőfokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A büntetett előéletű elsőrendű vádlottat 3 év 6 hónap szabadságvesztésre (börtön) és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű és a harmadrendű vádlottat 2-2 év szabadságvesztésre (börtön) és 2-2 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy a vádlottak a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen bejelentett fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a másodrendű és a harmadrendű vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását – a közügyektől eltiltás mellékbüntetés egyidejű mellőzésével – 4-4 év próbaidőre felfüggesztette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2022. november 18.