Jogerős ítélet kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott és élettársa a másodrendű vádlott Németországban dolgoztak. Anyagi nehézségeik adódtak, ezért elhatározták, hogy alkalmi jelleggel kábítószert vásárolnak, azt Magyarországra hozzák és haszonnal értékesítik. 2021. július 25-én németországi lakóhelyükön egy ismeretlen kilétű külföldi személytől összesen 928 gramm extasy tablettát és 2 gramm kokaint vettek át. A vádlottak az extasy tablettát, illetve a kokaint az elsőrendű vádlott személygépkocsijának hátsó ülésén elhelyezték, majd Magyarországra hozták. A vádlottakat 2021. július 28-án a nyomozó hatóság közúti ellenőrzés alá vonta, amelynek során a kábítószert lefoglalták, így azt a vádlottak nem tudták forgalomba hozni. A lefoglalt kábítószer hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak 5,75-szorsa.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék a vádlottak bűnösségét társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében állapította meg és a vádlottakat 5-5 év fegyházra ítélte. A törvényszék ítélete ellen mind az ügyészség, mind a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és azt helybenhagyta. Az ítélet jogerős.