Jogerős ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntette ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint 2019. szeptember 14-ére virradó éjszaka egy vendéglátó egység teraszán tettlegességig fajuló nézeteltérés alakult ki két férfi között. Egyikük erről később beszámolt unokatestvéreinek (ötöd- és hatod rendű vádlottak), illetve a társaságukban lévő többi vádlottnak, akik feldühödve keresni kezdték a férfit, de nem találták.

Kicsivel később a harmadrendű vádlott és társa szembetalálkoztak vele és társával, a későbbi sértettekkel. Mondták nekik, hogy a többiek keresik őket, majd a harmadrendű vádlott és társa követni kezdték őket. Ennek során a harmadrendű vádlott váratlanul, hátulról, nekifutásból hátba rúgta egyiküket, aki megtántorodott, mire társa a védelmére kelt. A kiabálás és verekedés hangjára a többi vádlott is odafutott és együttesen előbb az egyik, majd a védelmére siető másik sértettet bántalmazták. Ököllel ütötték őket, illetve egyikükbe többször bele is rúgtak. A bántalmazásnak az vetett véget, hogy az egyik sértett a földre kerülve eszméletét vesztette, mire mindegyik vádlott elmenekült a helyszínről. A negyedrendű vádlott visszament a sértettekhez, akikhez időközben már többen odamentek segítséget nyújtani, ugyanis a közeli szórakozóhelyről többen is tanúi voltak a verekedésnek.

A kiérkező mentők mindkét férfit kórházba szállították, az egyik sértett sérülései közvetlen életveszélyes állapotot eredményeztek (koponyatörés, agyrázkódás, koponyaűri vérzés), míg társának az állkapocscsontja tört el, mely műtéti rögzítést igényelt.

A Szekszárdi Törvényszék az elsőrendű, negyedrendű, ötöd- és hatod rendű vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű vádlottat 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, a negyedrendű vádlottat 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, az ötöd és hatod rendű vádlottakat 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az egy további testi sértés bűntette miatt is felelősségre vont harmadrendű vádlottat a bíróság 6 év 6 hónap börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. (A másodrendű vádlott vonatkozásában az ügyet elkülönítették.)

Az ítélet ellen bejelentett védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben első fokon kiszabott büntetést eltúlzott mértékűnek találta, ezért enyhítette azokat. Az elsőrendű vádlott esetében 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlott esetében 3 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, a negyed-, ötöd- és hatod rendű vádlottak esetében 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra. Az ítélet jogerős.

Pécs, 2023. március 14.