Jogerős ítélet emberölés bűntette kísérletének ügyében

A tényállás szerint a vádlott édesanyjával, édesapjával – a sértettel – és két testvérével élt együtt. 2019 óta rendszeresen fogyasztott alkoholt, ami miatt szüleivel többször szóváltásba került, édesapjával ez néha tettlegességig is fajult.

2021. november 23-án az ittas állapotban lévő vádlott édesanyjától pénzt kért további ital vásárlására, ő azonban ezt megtagadta. Emiatt szidalmazni kezdte anyját, amit látva apja a felesége védelmére kelt és dulakodás alakult ki közöttük. A vádlott a dulakodás során a sértett fogásából kiszabadult és elhagyta a nappalit, majd magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést és visszaindult vele. A férfi ezt észlelve a nappali üvegezett ajtaját becsukta, de az a közeledő vádlottnak ütközve kitört. Ezt követően a két férfi a kitört üvegtáblán keresztül dulakodott, melynek során a vádlott egy alkalommal a sértettet a mellkasa jobb oldalán megszúrta. A szúrást követően a vádlott a kést leengedte és azt a hozzá lépő anyja elvette tőle. A kiérkező mentők a sértettet közvetett életveszélyes állapotban kórházba szállították, a vádlottat pedig a rendőrök elfogták.

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítés és súlyosítás végett jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlott által elkövetett cselekményt emberölés bűntette kísérletének minősítette, büntetését 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Az ítélet jogerős.