Jogerős ítélet emberkereskedelem bűntette ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint az enyhe mentális retardációban szenvedő sértett prostituáltként dolgozott, amikor megismerte az elsőrendű és a másodrendű vádlottakat, akik házastársak. A vádlottak a házukba fogadták a nőt, aki ekkortól tevékenységét az ő utasításaik szerint folytatta. A másodrendű vádlott a sértettet a róla készített fotókkal egy internetes oldalon regisztrálta és hirdette. Az elsőrendű vádlott több alkalommal fizikailag bántalmazta és veréssel fenyegette a nőt, ha nem az utasításaiknak megfelelően végzi a szexuális szolgáltatást. A sértett naponta átlagosan 10-18 férfival végzett prostitúciós tevékenységet. A vádlottak a sértettet különböző magyar városokba található bérelt apartmanokba szállították, illetve Svájcba, Spanyolországba, Egyesült Királyságba is szerveztek neki szállást, internetes oldalakon hirdetést, ahol ellenőrzésük mellett végezte tevékenységét. A sértettnek a teljes bevételét át kellett adnia a vádlottaknak. Amikor abból saját magára költött, akkor az elsőrendű vádlott bántalmazta, előfordult, hogy kenyérvágó deszkával, illetve sodrófával ütötte. A sértett fejében többször megfordult a szökés gondolata, de nem volt hová mennie, nem volt megtakarítása, olyan ismerősei sem voltak, akik segíteni tudtak volna neki.

2020-ban néhány hónapig a harmad- és negyedrendű vádlotthoz költözött, ekkor tevékenységét az ő utasításaiknak megfelelően végezte. Ezek a vádlottak is rendszeresen veréssel fenyegették őt. A nő végül egy vendége segítségével feljelentést tett ezen vádlottak ellen. Ezt követően védett házban helyezték el, de onnan visszaköltözött az első- és másodrendű vádlotthoz. Ebben a döntésében szerepet játszott az, hogy a vádlottak irányába Stockholm-szindróma alakult ki nála, azaz érzelmileg kötődött az őt korábban már kihasználó és bántalmazó vádlottakhoz. A vádlottak irányításával és utasításainak megfelelően tovább folytatta tevékenységét külföldön és Magyarországon is.

Az első- és másodrendű vádlott legalább 7.015.448 forint, a harmad- és negyedrendű vádlott 2.728.000 forint bevételre tett szert a sértett szexuális tevékenységének köszönhetően.

A Szekszárdi Törvényszék az első- és másodrendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében, valamint kerítés bűntettében, míg a harmad- és negyedrendű vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett kerítés bűntettében mondta ki bűnösnek, és őket 9 év, 6 év fegyház, illetve 3 év és 2 év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte, ezen felül velük szemben 350.000 – 350.000 forint, illetve 1.015.000 – 1.015.000 forint pénzbüntetést szabott ki, továbbá a bűncselekménnyel elért gazdagodásuk erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű és a másodrendű vádlottak által elkövetett cselekményeket társtettesként, folytatólagosan erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítve, szexuális cselekmény végzése érdekében, a sértett sanyargatásával elkövetett emberkereskedelem bűntettének és kényszermunka bűntettének minősítette, az első fokon kiszabott büntetést az elsőrendű vádlott esetében 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlott esetében 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

A másodfokú bíróság a harmad- és negyedrendű vádlottak által elkövetett cselekményeket erőszakkal vagy fenyegetéssel, a sértett sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettének minősítette, a harmadrendű vádlottal szemben kiszabott büntetést 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a negyedrendű vádlott büntetését 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.