Jogerős ítélet halált okozó testi sértés bűntette ügyében

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. december 17-én egy zalai település presszójában italozott. Itt tartózkodott az ittas sértett is, aki hangoskodott és zavarta a helyiségben lévőket, a vádlotthoz odalépve őt – barátságukra hivatkozva – ölelgetni kezdte, mire a férfi elzavarta. A sértett ekkor megpróbálta megütni, a vádlott visszaütött, de az ott tartózkodók szétválasztották őket.

A sértett ezt követően egy lépcsősor tetején állt meg és tovább hangoskodott, mire a vádlott felállt az asztalától, odament hozzá és felszólította, hogy menjen haza, majd megütötte. Az ütés hatására a sértett a lépcső tetejéről hanyatt esett, feje a padlóhoz csapódott és elveszítette az eszméletét. A kiérkező mentők koponyatöréssel és egyéb sérülésekkel szállították kórházba, ahol megműtötték, de néhány nap múlva meghalt.

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat halált okozó testi sértés bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla a vádlott büntetését - a sértetti közrehatást nyomatékos enyhítő körülményként értékelve – 2 évre enyhítette és végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette.